Hlavní obsah

Sto padesát svíček za oběti. V Německu uctili mrtvé z havarovaného airbusu

Kolín nad Rýnem
Aktualizováno

Stovky lidí se v pátek sešly v katedrále v Kolíně nad Rýnem, aby smuteční mší uctily památku 150 obětí nehody airbusu společnosti Germanwings. Ten se na konci března zřítil na jihu Francie. Mezi účastníky nechyběli prezident Joachim Gauck, kancléřka Angela Merkelová a francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Německu uctili mrtvé z havarovaného airbusuVideo: Reuters

 
Článek

Mše, kterou celebrovali společně katolický kardinál a protestantská pastorka, začala zapálením svíček za každou z obětí havárie, kterou podle francouzských vyšetřovatelů úmyslně způsobil druhý pilot Andreas Lubitz.

Foto: Oliver Berg/Pool, Reuters

Planoucí svíčky v kolínské katedrály připomněly 150 obětí leteckého neštěstí.

Katedrála byla zcela zaplněná, kromě asi 500 příbuzných a známých obětí, pěti desítek francouzských i německých záchranářů a oficiálních představitelů sledovaly mši před katedrálou a v sousedním kostele na obrazovkách další stovky lidí. Ceremonii přenášela živě televize.

Foto: ČTK/AP

Lidé přicházejí na smuteční mši v katedrále v Kolíně nad Rýnem.

„V každodenním životě jsme odkázáni na důvěru. Život bez důvěry je nepředstavitelný, jak v rodině, tak mezi přáteli, tak ve společnosti," řekl ve smutečním projevu německý prezident Joachim Gauck a dodal: "Když někdo naši důvěru zradí, zasáhne nás to přímo do srdce."

Vyzval ale zároveň pozůstalé ke smířlivosti vůči Lubitzovým příbuzným. "Nevíme, co se v jeho hlavě odehrálo v rozhodující sekundě, v rozhodujících minutách. Víme však, že také jeho příbuzní ztratili 24. března člověka, kterého milovali a který po sobě zanechal v jejich životě mezeru," řekl Gauck.

Foto: Oliver Berg/Pool, Reuters

Mše se zúčastnili i prezident Gauck (druhý zprava) a kancléřka Merkelová (druhá zleva).

Organizátoři pozvali také rodiče kopilota Lubitze, ale ti pozvání odmítli, informovala média.

Památku obětí připomněly úřady po celé zemi, vyvěsily vlajky jen na půl žerdi.

Nehodu Airbusu A320, který 24. března letěl z Barcelony do Düsseldorfu, nepřežilo 144 cestujících a šest členů posádky. Oběti pocházely z 18 zemí, většinou však ze Španělska a Německa. Bylo mezi nimi i 16 studentů gymnázia v německém Halternu.

Foto: ČTK/AP

Smuteční věnce před katedrálou

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Airbus A320. Ilustrační foto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám