Hlavní obsah

Další Janukovyčův spojenec skončil s kulkou v těle, úmrtí členů Strany regionů vyvolávají otázky

– Kyjev

Dvaapadesátiletý Oleh Kalašnikov, někdejší poslanec za Stranu regionů sesazeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, byl ve středu večer nalezen v Kyjevě zastřelený. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo vnitra. Jde už o několikátý případ podivné smrti politika spjatého s předchozím režimem za posledních několik týdnů.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský policista. Ilustrační snímek

Článek

Ministerstvo uvedlo, že smrt způsobilo střelné zranění. Kalašnikov byl nalezen mrtvý u svých domovních dveří. Agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na policejní zdroje informovala o dvou střelcích.

Podle poradce ministra vnitra Antona Geraščenka se policie soustředí na pět možných motivů. Jedním jsou Kalašnikovovy politické aktivity spojené s financováním odpůrců současného režimu, neboť podporoval hnutí Antimajdan.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Bez nejmenších pochyb mrtvý hodně věděl o tom, kdo a jakým způsobem financoval Antimajadan, který stál Jakunoviče a jeho věrné několik miliónů hřiven denně. Tato tajemství si vzal do hrobu,“ řekl poradce Geraščenko. Nevyloučil ani možnost, že mohlo jít o vyřizování účtů kvůli dluhům, pokus o loupež nebo o osobní nepřátelství.

Před smrtí si Kalašnikov stěžoval na perzekuci. Podle ruského webu RT známému napsal, že normou se na Ukrajině stala „otevřená genocida disentu, výhrůžky smrtí a neustálé sprosté útoky“.

Znepokojený je také poslanec a bývalý mluvčí Pravého sektoru Borislav Bereza, který přišel s tvrzením, že Kalašnikova zlikvidovali jeho bývalí zaměstnavatelé, kteří se báli, že by mohl promluvit: „Série podivných sebevražd bývalých členů (Strany regionů) a nyní vražda Kalašnikova vyvolává otázky pro ochránce zákona. Doufám, že ukrajinská společnost dostane odpovědi.”

Podivná série úmrtí

Za poslední tři měsíce zemřelo podle BBC už osm spolupracovníků bývalého prezidenta Viktora Janukovyče. Policie většinu případů označila jako sebevraždy, u některých ale připustila, že mohli být k sebevraždě donuceni nebo zavražděni. Nikdy ale nebyly zveřejněny motivy a nikdo nebyl zatčen, podotkl zpravodaj BBC David Stern.

Například v březnu zemřel za podivných okolností někdejší poslanec a bývalý gubernátor Záporožské oblasti Olexandr Peklušenko. Podle policie se zastřelil.

Web RT uvedl několik dalších případů podivných smrtí. Na konci ledna byl nalezen oběšený bývalý šéf regionální charkovské vlády Aleksij Kolesnik.

Střelnému zranění podlehl 24. února bývalý člen Strany regionů Stanislav Melnik. Policie jeho smrt označila za sebevraždu.

O den později, jen pár hodin před začátkem procesu, ve kterém měl být souzen, byl nalezen oběšený starosta Melitopole Serhyj Valter. Nezanechal žádný dopis na rozloučenou.

Další den byl objeven mrtvý v garáži jeho obhájce, bývalý šéf melitopolské policie. Týž den byl nalezen se střelnou ranou na krku další exposlanec a bývalý šéf záporožské správy. Případ byl opět označen jako sebevražda.

Poslední únorový den vyskočil z okna v 17. patře další člen Strany regionů Michail Čečetov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám