Hlavní obsah

Hosté pořadu litevské TV uvedli o důsledcích „incestů v Norsku” falešná čísla

Pořad soukromé litevské televize, který obvinil norské úřady z úmyslného odebírání dětí cizincům, zveřejnil nepravdivé údaje o porodnosti a zdraví novorozenců v Norsku. V talk-show televize LNK zaznělo, že děti cizinců jsou v Norsku odebírány a dávány do pěstounské péče norským rodičům, aby země zvládla nízkou porodnost a důsledky častého incestu.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hosté pořadu Hodina s Rutou kritizovali sociální službu Barnevernet, že si úmyslně vybírá litevské děti. „V Norsku jsou litevské děti odebírány rodičům. Litevské děti jsou v Norsku vyhledávaným zbožím,“ zněly úvodní věty pořadu. [celá zpráva]

„V Norsku je vůbec nejnižší porodnost a vůbec největší příbuzenské křížení na světě. Rodí se tam také největší procento dětí s Downovým syndromem a dalšími vadami,“ řekla Litevka Neringa Ozolinová. Ta žije v norském Alesundu a v Litvě je údajně uznávanou expertkou na norský systém ochrany dětí. Na jaké údaje se Ozolinová odvolávala, není zřejmé.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle evropského úřadu Eurostat činila v roce 2012 porodnost v Norsku 1,85 dítěte – víc než průměr v EU. V ČR je to podle Eurostatu 1,45 dítěte, v zemích EU (kam Norsko nepatří) 1,58 dítěte.

Výskyt Downova syndromu v Norsku u živě narozených je sice vyšší, než činí evropský průměr, podle statistik organizace Eurocat, která sleduje vrozené vady u dětí v evropských zemích, ale není tento severský stát na úplném dně tabulky. Eurocat registruje v roce 2004 v Norsku 1,58 dítěte s Downovým syndromem na 1000 novorozenců, zatímco v Irsku je to kupříkladu 1,69 dítěte. V grafu Eurocatu pro roky 2004–08 je hluboko pod Norskem kromě Irska také Malta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám