Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny se válčilo i během pravoslavných Velikonoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory tomu, že v sobotu vrcholily pravoslavné Velikonoce a je uzavřené příměří, na východě Ukrajiny pokračovaly boje. Žádné oběti ale zatím nejsou hlášeny. Armáda podle nedělního komuniké zaznamenala od sobotního večera do půlnoci 18 případů, kdy separatisté ostřelovali ukrajinské pozice z minometů, granátometů a ručních zbraní.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Zničené doněckého letiště

Článek

"Ukrajinští vojáci kladli nepříteli účinný odpor a přinutili jej se stáhnout," tvrdí armáda o boji s rebely o obec Luhanske v Doněcké oblasti.

Naopak podle povstalců z hlavní bašty separatistů, Doněcka, se v noci válčilo v okolí doněckého letiště. "Během posvátné noci dvě roty ukrajinských vojáků zaútočily na ves v blízkosti doněckého letiště. V přímém boji byl útok odražen bez vlastních ztrát," uvedlo "ministerstvo obrany" povstalecké Doněcké lidové republiky.

Foto: Stringer, Reuters

Nevybuchlá munice ukrajinské armády na předměstí Doněcku.

V samém Doněcku během noci utrpěl přímý zásah z ukrajinského minometu obytný dům, který byl však prázdný, a tak se zásah obešel bez mrtvých a raněných, uvedl server Novorossija. Napsal rovněž, že nad městem prý explodovala ukrajinská taktická raketa Točka-U.

"Vítězství bude naše, protože s námi je pravda, s námi je Bůh," prohlásil kyjevský patriarcha Filaret ve velikonočním poselství ukrajinským věřícím, které bylo věnované "nevyhlášené válce s Ruskem".

Konflikt v Donbasu na východě Ukrajiny si během roku vyžádal přes 6000 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám