Hlavní obsah

Lufthansa zaplatí odškodné podle občanství, hodnota života je v každé zemi jiná

Právo, vpl
Berlín

Výše odškodného, kterou Lufthansa, vlastník Germanwings, vyplatí pozůstalým po obětech tragického pádu Airbusu A320 v Alpách, bude podle všeho záležet na státním občanství obětí. Napsal to list Süddeutsche Zeitung (SZ) s tím, že mezi oběťmi − 144 cestujícími a šesti členy posádky − byli lidé z 18 zemí včetně tří Američanů.

Foto: Emmanuel Foudrot, Reuters

Trosky Airbusu A320 po dopadu ve francouzských Alpách

Článek

Hodnota lidského života se totiž v jednotlivých zemích liší, měřeno alespoň podle vysouzeného odškodného. Obzvlášť americké soudy přisuzují příbuzným obětí vysoké odškodné. Průměrná výše kompenzace tam činí 4,5 miliónu dolarů (116 mil. korun), zatímco v Německu 1,3 miliónu dolarů (33,5 mil. korun), protože německé právo na rozdíl od USA nezohledňuje psychické strádání.

Právníci, kteří zastupovali příbuzné amerických obětí leteckých neštěstí, jako byla třeba havárie concordu u Paříže v roce 2000 nebo útoky z 11. září, to vysvětlují tím, že v Evropě je silný sociální systém. Pozůstalým tak stát poskytuje finanční i jinou pomoc. „U nás nic takového neznáme, takže u soudu je třeba vymoci hodně peněz, zvlášť když po obětech zůstanou třeba nezaopatřené děti,“ řekl SZ právník.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřovatelé prohledávají trosky Airbusu A320Video: Reuters

Němci zvažují žalobu v USA

„Zvažujeme možnost, že podáme jménem německých pozůstalých žalobu také u amerických soudů,“ řekl časopisu Der Spiegel Elmar Giemulla, berlínský právník a odborník na letecké právo.

Usnadnit to má fakt, že letecká akademie Lufthansy provozuje pobočku poblíž Phoenixu ve státě Arizona. Právě tam se kromě školy v německých Brémách připravoval i Andreas Lubitz, druhý pilot airbusu Germanwings, který podle francouzských vyšetřovatelů záměrně navedl stroj do skály.

O konkrétních částkách na odškodnění se ještě nejedná, Lufthansa už na něj ale má k dispozici od svých pojišťoven 300 miliónů dolarů (7,8 mld. korun)

Pilot Lubitz chtěl oblafnout i lékaře

Lubitz skrýval plný rozsah svých depresí dokonce i před lékaři. Prokuratura v Düsseldorfu v prvních dnech vyšetřování zjistila pět lékařů, k nimž se nejméně jednou objednal.

Poté, co se jeho jméno objevilo na veřejnosti, přihlásili se další. „Konzultoval překvapivě vysoký počet odborníků,“ dozvěděl se Der Spiegel z kruhů blízkých vyšetřování.

Podle vyšetřovatelů putoval od lékaře k lékaři nikoli proto, aby se nechal důkladně vyšetřit, nýbrž proto, že nechtěl, aby některý z lékařů získal úplný přehled o délce, intenzitě a četnosti jeho depresí.

Reklama

Související články

Lubitz tajil lékařům, že pilotuje letadlo

Pilot Germanwings Andreas Lubitz lhal lékařům. Tvrdil jim, že je na nemocenské, přestože dál létal. Uvedl to ve čtvrtek německý deník Bild. Lubitz se podle...

Výběr článků

Načítám