Hlavní obsah

Ruských diplomatů v Bruselu je příliš, míní NATO. Chce si posvítit na špióny

Aktualizováno

Severoatlantická aliance (NATO) podle amerického listu The New York Times vyzvala Rusko, aby snížilo počet pracovníků v jejím bruselském sídle alespoň na 30. V ruské misi pracuje přes 50 lidí, řada členských států Aliance má svých zástupců méně. Významná část členů stálého ruského zastoupení v Bruselu může být agenty ruských tajných služeb, napsal list s odkazem na alianční zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo NATO v Bruselu

Článek

Přítomnost ruských agentů v Bruselu jistě nikoho nepřekvapuje, píše The New York Times. Omezení počtu členů ruského zastoupení navíc riziko ruských špiónů významně nesníží. Přesto panuje přesvědčení, že jejich aktivitám bude možné snadněji čelit. Kontakty mezi NATO a Ruskem byly po ruské anexi Krymu zmrazeny, a tak Moskva podle aliančních expertů silné zastoupení v Bruselu nepotřebuje.

Moskva na výzvu NATO zatím nijak nereagovala, uvádí The New York Times. Rusko je oficiálním partnerem Severoatlantické aliance od roku 1994, stejně jako další čtyři desítky zemí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Maximálně 30 pro všechny 

Po loňském záboru Krymu a začátku proruského povstání na východní Ukrajině dostali akreditaci ke vstupu do bruselského sídla Aliance bez doprovodu jen čtyři ruští diplomaté, píše newyorský deník. Na konci loňského roku se počet ruských pracovníků bruselského zastoupení při NATO z dřívějších 70 snížil na nynějších více než 50.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Moskevský Kreml je oficiálním sídlem ruského prezidenta

Foto: Novinky

.

Další snížení na 30 osob, které Rusku Aliance uložila, má proběhnout během příštích devíti měsíců. Formálně se limit 30 zaměstnanců týká i ostatních partnerských států, žádný z nich však tak početné zastoupení v Bruselu nemá.

Reklama

Výběr článků

Načítám