Hlavní obsah

Stažení zbraní na Donbasu nemůžeme potvrdit, upozornila OBSE

– Kyjev

Pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) nejsou schopni potvrdit zprávy ukrajinské armády ani separatistů, že z fronty stáhly těžké zbraně. V Kyjevě to ve čtvrtek oznámil zástupce šéfa mise Michael Bociurkiw. Pozorovatelům stále chybí informace o tom, kde jsou stahované zbraně uskladněny.

Foto: ČTK/AP

Tank vzbouřenců u Doněcku na archivní fotografii

Článek

"Kontrolní mise dohlíží na stahování zbraní z fronty, ale potvrdit dokončení odsunu nemůžeme. Potřebujeme přesně vědět, kudy a kam obě strany zbraně přesunuly a kde je skladují," prohlásil Bociurkiw.

Odsun těžké výzbroje z donbaské linie palebného dotyku uložila oběma bojujícím stranám dohoda o příměří, která byla v únoru podepsána v běloruském hlavním městě Minsku. Doněčtí a luhanští vzbouřenci od té doby opakovaně ujišťují veřejnost, že své zbraně z fronty stáhli. Stejná ujištění zaznívají i z ukrajinského ministerstva obrany.

Zástupce OBSE zároveň varoval, že na několika místech Donbasu propukla a prohlubuje se humanitární katastrofa. "Dostáváme hlášení o prudkém zhoršení situace na některých místech. V nemocnicích trpí děti, senioři a postižení. V mnoha obcích, zejména poblíž fronty, není zajištěna dodávka proudu a chybějí základní potraviny," prohlásil Bociurkiw.

Lokální přestřelky na Donbasu neustávají.

Od začátku konfliktu loni v dubnu na východě Ukrajiny zahynulo přes 6000 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám