Hlavní obsah

Ultrapravicový Jobbik se dotahuje na slábnoucího Orbána

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Podle průzkumů veřejného mínění ztratila maďarská vládní strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána od loňských voleb téměř milión voličů. Na chybách vládní strany vydělává především extrémně pravicový Jobbik.

Foto: Karoly Arvai, Reuters

Šéf FIDESZ Viktor Orbán

Článek

Po pokusu Orbána zpoplatnit přenos dat po internetu, po zpoplatnění dálničních obchvatů některých měst a po krachu dvou nebankovních subjektů začali zklamaní voliči FIDESZu houfně přecházet na stranu Jobbiku. Levicová opozice je rozbitá a extrémní pravice posiluje i v západní části Maďarska, kde doposud neměla větší voličskou základnu.

Rozdíl mezi FIDESZem a Jobbikem se ztenčil na 300 tisíc voličů, co je zcela nová a dosud nevídaná situace na maďarské politické scéně.

Zbraně připraveny

FIDESZ si uvědomuje vážnost situace a podle serveru index.hu připravuje frontální útok proti Jobbiku. „Nastal čas nejvážnějšího vnitropolitického boje volebního cyklu, který trvá do roku 2018. Zbraně jsou už připraveny, ale atomovou bombu zatím nenasadili. Zazněly jen první výstřely z pistole,“ uvedl server.

Patří mezi ně texty na webové stránce FIDESZu, které se snaží upozornit voliče, že Jobbik při hlasování v parlamentu nepodpořil pomoc rodinám, a při některých hlasováních se dokonce spojil s levicovou opozicí. Tyto texty se na stránce objevily ve druhé polovině března, což znamená, že FIDESZ si uvědomil nebezpečí, které mu hrozí zprava.

Spojení Jobbiku a Ruska

Tou atomovou bombou v rukou FIDESZu má být údajné financování extrémní strany z Ruska. Server však upozornil, že pokud se FIDESZ dostane do pozice, že bude útočit na Jobbik stejně intenzivně jako levicová opozice, voliče extrémní strany to utvrdí v tom, že stojí na správné straně. Podle politologů hrozí, že stane-li se Jobbik stane jasným cílem útoků ze strany FIDESZu, pravicoví voliči začnou srovnávat politiku obou stran a budou se rozhodovat mezi nimi.

U pravicového voliče tím vznikne dilema FIDESZ, nebo Jobbik, čemuž se chce vládní strana za každou cenu vyhnout. Ze srovnání obou stran totiž v hlavě pravicového voliče nemusí vyjít vítězně Orbánova strana.

Extremisté sílí mezi studenty

Strašení hrozbou návratu komunistů v případě útoků na levici bylo pro pravicového voliče jasným odkazem, ale proti Jobbiku není možné bojovat těmito zjednodušenými frázemi. Průzkumy ukazují, že trend ve prospěch Jobbiku se obrací především mezi mladými lidmi. Mezi vysokoškoláky je Jobbik stabilně nejpopulárnější stranou.

„Pocházím ze severovýchodu země, kde je velká nezaměstnanost, značná koncentrace Romů a zcela bezvýchodná situace mladých lidí. Studuji na univerzitě, ale zaměstnání stejně asi neseženu. Nechci opustit Maďarsko a řešení celkové krize v naší zemi vidím v politice Jobbiku,“ říká vysokoškolák György.

„Domnívám se, že všichni Romové by měli pracovat a neměli by čekat jen na pomoc od státu. Nám také nikdo nedá nic zdarma. Kdyby pracovali, mohli by se asimilovat a nežili by izolovaně. Dosavadní vedení státu od změny režimu s tím nic nenadělalo, a proto je potřeba radikální změna. Proto volím Jobbik,“ uvedl student Máté.

Související témata

Foto: MTI

Viktor Orbán na tiskové konferenci

Foto: Agentura MTI

Příznivci strany FIDESZ zcela zaplnili budapešťské Náměstí hrdinů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

V ulicích města Szécsény protestovali členové strany Jobbik a Maďarské gardy proti návštěvě Roberta Fica. Měli na sobě trička s mapou historického velkého Uherska a trička s nápisem „Jsem starší, než Slovensko“.

Reklama

Výběr článků

Načítám