Hlavní obsah

Lubitz měl v pilotní licenci upozornění na závažné onemocnění

– Berlín

Andreas Lubitz, kopilot ze zříceného airbusu společnosti Germanwings, měl v pilotní licenci vepsanou poznámku o depresi, aby jí lékaři při pravidelných kontrolách věnovali pozornost. Uvedl to ve středu deník Die Welt. Aerolinie Lufthansa, pod kterou nízkonákladové Germanwings spadají, v úterý přiznaly, že o Lubitzových depresích věděly.

Foto: Stringer, Reuters

Andreas Lubitz na snímku z roku 2009

Článek

Lufthansa potvrdila, že Lubitz v roce 2009 o svých dřívějších problémech uvědomil leteckou školu v Brémách. Předtím na půl roku přerušil výcvik. Následně podstoupil sérií testů a všemi prošel, tvrdí společnost. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Weltu, který se odvolává na nejmenované zdroje, měl však Lubitz u licence poznámku o závažném onemocnění. Podle ní měli lékaři při pravidelných prohlídkách věnovat problému pozornost. Do Lubitzovy zdravotní zprávy nicméně poznámka zanesena nebyla, tvrdí list.

Deník doplnil, že Lubitze naposledy prohlížel lékař v srpnu 2013 ve středisku Lufthansy ve Frankfurtu nad Mohanem a o rok později v Mnichově. Není známo, jak moc se lékaři zajímali o jeho psychický stav.

Místo pádu nehody v jižní Francii ve středu navštívili ředitelé Lufthansy Carsten Spohr a Germanwings Thomas Winkelmann. Spohr před novináři odmítl rozvést, do jaké míry aerolinie Lubitzův zdravotní stav hlídaly. Uvedl, že potrvá dlouho, než se všechny okolnosti nehody vyjasní.

„S každým dnem se dozvídáme více o příčinách nehody,“ prohlásil a dodal, že soucítí s příbuznými a známými obětí. „Opakuji, že je nám velmi líto, že se taková nehoda mohla stát Lufthanse, která klade na bezpečnost takový důraz,“ řekl.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Airbus A320. Ilustrační foto

Nehodu nepřežil nikdo ze 150 lidí na palubě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám