Hlavní obsah

Předák Pravého sektoru pohrozil krvavějším Majdanem

– Kyjev
Právo, DPA, ČTK, BBC, vpl

Dmytro Jaroš, vůdce ukrajinského krajně pravicového hnutí Pravý sektor, naznačil nový, krvavější Majdan – tedy tvrdý pouliční protest proti stávající moci.

Foto: Profimedia.cz

Dmytro Jaroš

Článek

„Na Ukrajině je možné všechno, o to víc nový Majdan. Ukrajinci mají důstojnost, a když jsou naštvaní, půjdou na Majdan,“ řekl portálu Obozrevatel.

Dodal, že nové nepokoje na kyjevském Majdanu by nyní byly krvavější než ty z přelomu let 2013/2014. „Samozřejmě že ten další bude mnohem odlišnější. Lidé mají tolik zbraní, že nikdo nebude sedět ve stanech a čekat měsíc či dva, zpívat a mávat baterkami. To nechceme. Náš postoj může dojít až na hranu. Na jedné straně potřebujeme udržet stát, avšak na druhé musíme udělat vše, co se dá, aby paraziti nevysávali ukrajinskému lidu krev, jako to dělali ti před revolucí,“ zdůraznil.

V předčasných parlamentních volbách loni v říjnu získal Pravý sektor asi 1,8 procenta hlasů.

V ukrajinském hlavním městě se v poslední době stonásobně zvýšil nezákonný prodej zbraní, z bojové zóny na východě země se do Kyjeva pašují pistole, samopaly a dokonce i granátomety. Ukrajinské agentuře Ukrinform to řekl náčelník kyjevské policie Oleksandr Tereščuk. Na počtu násilných zločinů se podle něj tato tendence zatím neprojevila. [celá zpráva]

Chystá se úder na vzpurné kozáky?

Na východ Ukrajiny mezitím podle Kyjeva dorazila speciální ruská jednotka, aby zlikvidovala lídry kozáckých jednotek, kteří se odmítají podřídit vedení Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Oznámil to v úterý Valentyn Fedičev, zástupce velitele ukrajinské protiteroristické operace na Donbasu.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

„Chceme vzkázat kozákům Velké donské armády, kteří nadále odmítají vstoupit do armády Novoruska, že v neděli dorazila do Doněcka speciální jednotka rychlé reakce ruského ministerstva vnitra. Jejím cílem je pravděpodobně zlikvidovat lídry bojovníků, kteří se nechtějí podřídit jednotnému vedení. Lov na vás, kozáci, může už velmi brzy začít,“ varoval Fedičev, kterého citovala agentura Ukrinform.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám