Hlavní obsah

Ozbrojenci v Istanbulu vtrhli do budovy soudu a drží žalobce jako rukojmí

Istanbul

Neznámí ozbrojenci zajali v úterý u soudu v Istanbulu státního zástupce, který má na starosti vyšetřování případu úmrtí mladého muže po protivládních protestech v roce 2013. Informovala o tom agentura AFP. Policie soudní budovu evakuovala, na místě je speciální zásahová jednotka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ozbrojenci vtrhli do budovy soudu v Istanbulu a vzali žalobce jako rukojmíVideo: Reuters

 
Článek

K akci se přihlásila zakázaná krajně levicová organizace Revoluční strana pro lidové osvobození (DHKP-C). Její členové zajali státního zástupce Mehmeta Selima Kiraze v jeho kanceláři v budově soudu v istanbulské čtvrti Çaglayan. Podle agentury AFP zaznělo z budovy několik výstřelů.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecká policejní zásahová jednotka u budovy soudu v istanbulské čtvrti Çaglayan, kde levicový extremista drží státního zástupce jako rukojmí.

Státní agentura Anadolu uvedla, že Kiraz dozoruje vyšetřování úmrtí 15letého mladíka Berkina Elvana, kterého při protivládní demonstraci v roce 2013 zranil plynový granát vystřelený do davu policií. Po devíti měsících v kómatu loni v březnu zemřel.

Vyhrožují, že žalobce zabijí

Ozbrojenci údajně požadují, aby se policisté zodpovědní za Elvanovu smrt veřejně k činu přiznali. Potrestat je pak má "lidový soud".

Státní zastupitelství také podle nich musí zastavit stíhání demonstrantů, kteří protestovali proti Elvanově smrti. Pokud úřady požadavky nesplní, Kiraz prý zemře.

Foto: Handout, Reuters

Ozbrojený levicový extremista hrozí zabitím státního zástupce Mehmeta Selima Kiraze, kterého drží jako rukojmí v budově istanbulského soudu.

Protivládní protesty v roce 2013 vypukly v Istanbulu, původně kvůli kácení stromů v parku Gezi u náměstí Taksim. Postupně se k nim přidávalo stále více lidí, až se demonstrace rozšířily po celé zemi. Při střetech s policií bylo zraněno na 8000 lidí, několik tisíc osob bylo zatčeno.

DHKP-C je radikální marxistické hnutí, které vzniklo v roce 1994. Turecko, USA i Evropská unie jej považují za teroristickou organizaci. V minulosti provedlo několik atentátů, včetně útoku na americkou ambasádu v Ankaře v roce 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám