Hlavní obsah

Třetí volební debakl vládních socialistů ve Francii, místní volby ovládla pravice

Paříž

Už třetí volební prohru za poslední rok utrpěli francouzští socialisté vedení prezidentem Françoisem Hollandem. V nedělním druhém kole místních voleb podle očekávání dominoval pravicový Svaz pro lidové hnutí (UMP) exprezidenta Nicolase Sarkozyho. Historický úspěch si však vydobyla krajině pravicová Národní fronta vedená Marine Le Penovou.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Exprezident Nicolas Sarkozy a jeho strana UMP se vrací.

Článek

Socialisté prohráli v loňských evropských volbách, ve volbách do městských zastupitelstev a teď i ve volbách do vedení departementů. Podle prvních výsledků ztratili polovinu z 61 departementů, které dosud ovládali.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Komentátoři dávají neúspěch do souvislosti s politikou prezidenta Hollanda a jeho vlády. Kampaň koneckonců takto vedl exprezident Sarkozy, který si dělá zálusk na návrat do nejvyšší funkce.

Sarkozy se ovšem snažil sbírat body také u rostoucího počtu nespokojených, kteří volí krajní pravici Le Penové. Kupříkladu se tvrdě vymezil proti muslimům, když odmítl, aby školní kantýny nabízely alternativy k pokrmům s vepřovým masem.

Historickému úspěchu strany LePenové ale nezamezil ani Sarkozy. Zatímco ve volbách před čtyřmi lety získala Národní fronta pouze dvě křesla, nyní by jich mohla získat až 90. Posílení vlivu na místní úrovni dává také Le Penové větší šance v příští prezidentské volbě.

Podle premiéra Manuela Vallse je růst vlivu ultrapravice velkým nebezpečím pro všechny. „Velký, příliš velký úspěch krajní pravice je více než kdy jindy výzvou pro všechny republikány,“ prohlásil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám