Hlavní obsah

Kopilot se v noci budil hrůzou, že padá, tvrdí jeho přítelkyně

Berlín
Aktualizováno

Druhý pilot zříceného airbusu německých aerolinek Germanwings, který podle vyšetřovatelů v úterý záměrně navedl letadlo ke srážce s horami, o psychických problémech takřka nemluvil. V rozhovoru pro sobotní vydání německého deníku Bild to prohlásila pilotova bývalá dlouholetá přítelkyně, letuška Maria. Uvedla, že trpěl nočními můrami.

Foto: Stringer, Reuters

Andreas Lubitz na snímku z roku 2009

Článek

V noci se podle ní budil s křikem „Řítíme se dolů”, uvedla ex-přítelkyně. To by naznačovalo, že trpěl úzkostmi, jak uvedl Bild v pátek. Spekulovalo se o depresích, ale ty popírala düsseldorfská klinika, kterou letos navštěvoval. [celá zpráva]

Před ostatními prý dokázal své pocity skrývat. O své nemoci podle Marie mnoho nemluvil, pouze říkal, že se léčí na psychiatrii.

O důvodu rozchodu řekla letuška, která s ním  pracovala pět měsíců na palubě, že bylo stále více očividné, že má problémy. "Vždycky jsme se bavili hodně o práci, a to se stával někým jiným," řekla s tím, že kritizoval pracovní podmínky v letecké společnosti, mimo jiné nízký plat, strach o práci a přílišný tlak.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dům rodičů kopilotaVideo: Reuters

„Jeden den udělám něco, co změní celý systém a každý bude znát moje jméno, zapamatuje si je,” řekl prý Lubitz přítelkyni v době, kdy spolu ještě chodili. Slova si vybavila po pádu airbusu.

Jestliže skutečně záměrně způsobil havárii stroje, udělal to podle ní „proto, že chápal, že kvůli zdravotním problémům je sen o práci u Lufthansy na místě kapitána dálkových linek prakticky nesplnitelný.

O Lubitzově zdravotním stavu toho mnoho oficiálně známo není. Vyšetřovatelé, podle kterých havárii airbusu ve francouzských Alpách záměrně způsobil, neuvedli, s jakými potížemi se léčil. Řekli jen to, že nalezené důkazy, například roztrhaná neschopenka platná i pro osudný den, svědčí o tom, že chorobu před leteckou společností skrýval. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám