Hlavní obsah

Amsterdam zasáhl dvouhodinový blackout, letiště Schiphol zastavilo všechny lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nizozemskou metropoli Amsterdam postihl v pátek rozsáhlý výpadek dodávek elektřiny (tzv. blackout), který trval dvě hodiny. Například letiště Schiphol zrušilo dopoledne všechny starty letadel a přistávající odklánělo jinam. Letadla začala startovat ve tři čtvrtě na jednu. Schiphol je čtvrté největší letiště v Evropě.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Řidiči i cyklisté musí jezdit podle značek, semafory nefungují

Článek

Výpadek nastal kolem 9:45 SEČ a postihl oblast, kde žije 2,7 miliónu lidí. Podle úřadů vznikl přetížením sítě v důsledku technické poruchy u transformátoru jižního amsterdamského předměstí Diemen, informovala firma spravující nizozemské rozvodné sítě elektřiny TenneT. Krátce před polednem uvedla, že se dodávky proudu brzy všude obnoví.

V dopravě nastal zmatek, protože přestaly fungovat semafory, informoval britský server Sky News. Zasaženy byly nemocnice, které se musely spolehnout na generátory. Hromadná doprava jako tramvaje či metro většinou stála, nejezdily ani vlaky.

Letiště Schiphol bylo chvíli úplně bez proudu, než se nahodily generátory. Mluvčí řekl, že i přesto očekává „mnoho problémů”. Dodávky se začaly obnovovat zhruba po hodině a půl.

V souvislosti s výpadkem nebylo hlášeno žádné zranění osob. Důsledky blackoutu ale se i po obnovení dodávek proudu projevovaly ještě dále podle úřadů například ve velkém zpoždění vlaků.

Reklama

Výběr článků

Načítám