Hlavní obsah

Německo pátrá po motivu, pilot airbusu prý kdysi trpěl depresemi

Aktualizováno

V životě 27letého pilota Andrease Lubitze, který nasměroval Airbus A320 aerolinek Germanwings se 150 lidmi na palubě proti horským štítům, bylo podle médií jedno sporné období. V roce 2009 na delší dobu přerušil pilotní výcvik u Lufthansy. Podle matky jeho bývalé spolužačky měl v tu dobu deprese.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Němečtí policisté odnášejí věci z domu pilotovýchch rodičů

Článek

„Zřejmě měl syndrom vyhoření, depresi,“ řekla listu Frankfurter Allgemeine Zeitung matka spolužačky k době, kdy načas přerušil výcvik.

Byl to příjemný mladý muž, popsali kopilota Lubitze lidé z leteckého klubuVideo: Novinky/Reuters

Ředitel Lufthansy Carsten Spohr, pod kterou nízkonákladové Germanwings spadají, ve čtvrtek jen uvedl, že Lubitz před šesti lety načas výcvik přerušil. Příčinu nezveřejnil, ale sdělil, že pak bez problémů prošel opět všemi testy včetně psychologických. Dodal, že byl schopen létat bez jakýchkoli omezení.

I matka bývalé spolužačky ale uvedla, že šlo o dočasný problém. Její dcera ho viděla před Vánocemi, a to normálně fungoval i pracoval. Sama o něm řekla. „Byl to milý mladík.“

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Policista odnáší počítač z domu Lubitzových rodičů, kde muž bydlel.

K příčině tragédie uvedla: „Dokážu si představit, že to byl zkrat. Nebylo to plánované, bylo jako amok.

Foto: repro Twitter

Andreas Lubitz

O duševních problémech se vyjadřuje i nejmenovaný známý pilota v Neue Passauer Presse: „Bylo to cvok, chtěl se stát pilotem, ale byl psychicky labilní, dokonce musel svou výuku na pár měsíců přerušit.” Zkoušky ale udělal.

Pak ještě dodal: „L. je skutečný fanatik, měl jen jediný cíl, létat. Ten sen měl už od základní školy. Celý pokoj měl vylepený obrázky letadel, všude bylo vidět emblém Lufthansy.“

Policie pátrá v domě rodičů

Dům v německém městě Montabaur, kde žijí Lubitzovi rodiče je pod dohledem policistů. Večer z něj začali vynášet pytle s věcmi a také počítač. Policisté prohledávají i Lubitzův byt v Düsseldorfu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám