Hlavní obsah

Polský kněz půjde za zneužívání dětí do vězení na sedm let

Varšava

Polský kněz Wojciech Gil, obviněný ze zneužití osmi dětí v Dominikánské republice a v Polsku, byl ve středu odsouzen na sedm let do vězení. Informoval o tom server polského deníku Gazeta Wyborcza.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Proces v polském městě Wolomin se konal za zavřenými dveřmi. Gil minulý pátek před soudem údajně opět popřel vinu, vyjádřil nicméně ochotu přijmout trest sedmi let vězení. Hrozilo mu až 15 let, soud ale přistoupil na sedmiletý trest.

Gil také musí obětem zaplatit odškodné v celkové výši 155 000 zlotých (asi milión Kč). Soud mu ještě udělil zákaz se k obětem přibližovat a zákaz pracovat po dobu 15 let s mládeží.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sedmatřicetiletý Gil byl obžalován, že v letech 2009 až 2013 pohlavně zneužil šest chlapců v Dominikánské republice, kde působil. Ještě předtím v letech 2000 a 2001 se podle prokuratury dopustil stejného trestného jednání vůči dvěma obětem v Polsku. Ve vazbě byl od loňského února.

Dominikánská republika žádala o vydání provinilce k trestnímu stíhání, proces se ale konal v Polsku, protože tyto země mezi sebou nemají uzavřenou extradiční dohodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám