Hlavní obsah

Koalice exprezidenta Sarkozyho v místních volbách poráží nacionalisty

Paříž
Aktualizováno

Pravicová koalice v čele s konzervativním Svazem pro lidové hnutí (UMP) exprezidenta Nicolase Sarkozyho porazila v nedělním prvním kole francouzských místních voleb protiimigrační a protievropskou Národní frontu (FN).

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy

Článek

Na vítězství UMP ukazují odhady volebních výsledků, založené na dotazování při odchodu z volebních místností. Ty poslední se uzavřely ve 20:00 SEČ. Nacionalistická Národní fronta si na základě předvolebních průzkumů dělala naději na vítězství.

Pokud se druhé místo pro FN potvrdí, bude to pro šéfku strany Marine Le Penovou znamenat dílčí porážku vzhledem k jejím ambicím kandidovat v prezidentských volbách v roce 2017.

Hnutí UMP a jeho partneři si zajistili podle odhadů společnosti Ifop dohromady 29,2 procenta hlasů, zatímco NF získala 26,3 procenta hlasů.

Podle očekávání až na třetím místě skončili vládní socialisté prezidenta Françoise Hollanda se ziskem 21,4 procenta hlasů.

Podle odhadů Ifop všechny levicové strany volilo 37 procent lidí, pravicové 35 procent. Oba tábory tak překonaly krajní pravici.

Francouzi volí nové vedení všech departementů na příštích šest let. Do druhého rozhodujícího kola 29. března postoupí v každém místě kandidátní listiny, které v prvním obdrží nejméně 12,5 procenta hlasů. FN, proti které v rozhodujícím hlasování půjde mnoho voličů nepostupujících stran, si dala za cíl získat aspoň jeden departement.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám