Hlavní obsah

Britský muslim jde na dvaadvacet let do vězení. Chtěl podřezat vojáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Británie

Devatenáctiletý Brit Brusthom Ziamani, který se po přestoupení na islám rychle radikalizoval, byl v pátek odsouzen ke 22 letům vězení za to, že připravoval stětí britského vojáka. Londýnský soud Old Bailey dospěl k závěru, že mladík by útok uskutečnil, kdyby ho policie nezatkla.

Foto: Profimedia.cz

Brusthom Ziamani

Článek

„Realistické a citlivé zhodnocení všech důkazů vede nevyhnutelně k závěru, že kdyby tento obžalovaný nebyl se štěstím zachycen a zastaven policií ve východním Londýně, mohl by uskutečnit své záměry, které tak názorně vyjádřil před svou expřítelkyní jen o pár hodin dříve,“ uvedl soudce Timothy Pontius podle BBC. Dívce mladík ukázal i svůj nůž, kterým chtěl údajně vraždu spáchat.

Ziamani si odsedí minimálně dvě třetiny trestu, než bude moci požádat o propuštění.

Mladíka, který se v Londýně narodil konžským rodičům, inspirovala vražda vojáka Leeho Rigbyho na londýnské ulici v roce 2013. [celá zpráva] Na internetu hledal základny kadetů, kde by mohl podobný útok zopakovat.

Podle policie k jeho radikalizaci přispěla organizace al-Muhádžirún, u které skončil, když ho po konverzi k islámu vyhodili rodiče z domu.

Ziamani byl zadržen loni 19. srpna při operaci policie a tajné služby MI5. Doma měl vlajku Islámského státu. Už předtím byl nakrátko zadržen kvůli jinému přestupku. Policie našla v kapse jeho kalhot roztrhaný dopis rodičům, v němž psal o záměru zaútočit na britského vojáka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám