Hlavní obsah

Separatisté stříleli na Donbasu z gradů, Kyjev se bojí ofenzívy

Kyjev/Doněck
Aktualizováno

Situace na východě Ukrajiny se v noci na pátek vyhrotila ve všech oblastech dotyku, uvedl mluvčí protiteroristické operace (ATO) Andrij Lysenko. Dodal, že povstalci poprvé po měsíci zaútočili raketomety BM-21 Grad. Pálili také z tanků.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Raketomet BM-21 Grad separatistů u Makijivky

Článek

„Situace v oblasti protiteroristické operace má tendenci se zostřovat. Napětí roste a ozbrojené provokace ze strany bojovníků probíhají po celé délce demarkační linie,“ uvedl Lysenko podle Ukrajinské pravdy.

Nejtvrdší boje byly na severním úseku fronty v Luhanské oblasti. Nedaleko obce Sokilnyky, která leží poblíž strategické silnice spojující Luhansk s Charkovem, povstalci nasadili raketomety BM-21 Grad. V  oblasti také separatisté stříleli z tanků.

„Jen dnes po půlnoci porušili pětkrát podmínky příměří podél celé demarkační linie,“ dodal Lysenko. Poznamenal, že akce separatistů si vyžádaly tři zraněné, nikdo ale nepadl.

Ukrajina rovněž podle Lysenka zaznamenala další přísun ruské bojové techniky, kterou údajně Moskva povstalcům dodává přes nechráněné úseky hranic. Separatisté rovněž pokračují ve vzdušném průzkumu palebné linie s využitím bezpilotních letadel. Podle něj roste hrozba útoku ze strany separatistů.

Pálí i vládní síly

Podle vzbouřenecké agentury DAN armáda za posledních 24 hodin porušila příměří třiatřicetkrát. Boje se údajně soustředily do okolí doněckého letiště a zejména na jih Doněcké oblasti do okolí přístavu Mariupol. Při ostřelování obce Šyrokyno na přístupové cestě z Novoazovsku do Mariupole zahynuli tři povstalečtí bojovníci a šest dalších bylo zraněno.

Situace se zhoršuje od chvíle, kdy kyjevští poslanci schválili novelu zákona o speciálním statutu Donbasu, který je podmíněn novými volbami a odzbrojením.

Reklama

Výběr článků

Načítám