Hlavní obsah

Francie přitvrzuje, tajné služby se mají při sledování obejít bez povolení soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzské tajné služby už nebudou muset žádat soud o svolení, budou-li chtít někoho sledovat. Počítá s tím návrh zákona, který ve čtvrtek představil předseda vlády Manuel Valls. Opatření má posílit bezpečnost před teroristickými útoky, které podle Vallse zemi nadále akutně hrozí.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský premiér Manuel Valls

Článek

„Čelíme bezprecedentní teroristické hrozbě, a nejen jí. Musíme se chránit proti špionáži včetně té průmyslové a organizovanému zločinu. Zpravodajské služby jsou pro tuto vládu prioritou,“ prohlásil Valls podle agentury Bloomberg.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Návrh zákona, který bude postoupen v dubnu parlamentu, takže by mohl být do června přijat, počítá s posílením pravomocí tajných služeb při sledování komunikace přes telefon nebo internet. Zpravodajci například budou moci do elektronických zařízení podezřelého instalovat sledovací programy a nasadit kamery či mikrofony. Norma má nahradit zákon z počátku 90. let, kdy se teprve začínaly hojněji používat mobily.

Premiér čelící kritice nevládních organizací slíbil, že nejde o francouzskou verzi amerického zákona Patriot Act přijatého po teroristických útocích z 11. září 2001. „K žádnému masovému sledování nedojde,“ ubezpečil. Nad vším sledováním podle něj bude mít dohled nový nezávislý úřad.

Vláda už po lednových útocích v Paříži, při nichž bylo zabito 17 lidí, ohlásila, že tajné služby do tří let posílí o 2 680 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám