Hlavní obsah

Na oslavy konce války míří do Moskvy kromě Zemana a Kima i Fico, tvrdí Rusové

Moskva

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý uvedl, že na oslavy dne vítězství přijede na 26 hlav států a vlád, zejména asijských zemí v čele s čínským prezidentem, Si Ťin-pchingem. Dorazit by měli i severokorejský vůdce Kim Čong-un, slovenský premiér Robert Fico či český prezident Miloš Zeman.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ministr zahraničních věcí Ruska Sergej Lavrov

Článek

„Očekává se účast českého prezidenta, šéfa slovenské vlády i řeckého premiéra (Alexise Tsiprase), prezidenta Kypru,“ řekl Lavrov. Slovensko ale tvrdí, že žádné oficiální rozhodnutí zatím nepadlo.

Podle slovenského zpravodajského portálu aktualne.sk, ale mluvčí vlády Beatrice Szábová řekla, že oficiální rozhodnutí ještě nepadlo. List Izvěstija, napsal, že složení české, slovenské a italské delegace bude upřesněno v dubnu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman do Moskvy pojede

Český prezident Miloš Zeman v neděli v Partii na TV Prima uvedl, že do Moskvy 9.5. pojede.

Účast potvrdilo už 24 hlav států a vlád, většinou jde ale o postsovětské a asijské země, jako jsou Tádžikistán, Kazachstán, Kyrgyzstán, Arménie či Bělorusko. Očekává se i návštěva izraelského prezidenta Reuvena Rivlina.

„Mezi těmi, kteří potvrdili svou účast, jsou prezident Čínské lidové republiky Si Ťin-pching, prezidenti Indie, JAR, Mongolska, Vietnamu, vůdci Kuby a KLDR,“ řekl ruský ministr zahraničí Lavrov. K účasti evropských zemí dodal, že se na ní negativně podílí „akce, které v současné době vedou Američané a agresivní jádro EU“.

Merkelová přijede, ale ne na přehlídku

Podle Izvěstijí zatím není jasné, zda přijede francouzský prezident Francois Hollande. Podle ministerstva Francie účast potvrdila, neuvedla ale, kdo v delegaci bude. Hollande přitom už oznámil, že bude tou dobou v Karibiku.

Německá kancléřka Angela Merkelová oznámila, že se přehlídky na Rudém náměstí nezúčastní. O den později ale položí spolu s Putinem věnec u památníku neznámého vojína v Kremlu.

Pozvání odmítli polský prezident Bronislaw Komorowski, britský premiér David Cameron i americký prezident Barack Obama.Velká Británie řeší, koho do Moskvy poslat.

Podle listu Izvěstija přijede i několik ukrajinských poslanců a také zástupci separatistických neuznávaných lidových republik na východě země.

Kimova první cesta

Potvrzena je podle Moskvy návštěva severokorejského vůdce Kim Čong-una, pro kterého to bude vůbec první zahraniční cesta. Spekuluje se, že by během ní mohlo dojít k opětovnému sblížení Kremlu a Pchjongjangu.

Obavy ze sbližování Řecka a Moskvy vyvolává návštěva řeckého premiéra Tsiprase, který je ve sporu s EU kvůli tvrdým podmínkám záchranných půjček, které nechce Německo změkčit.

Reklama

Výběr článků

Načítám