Hlavní obsah

Kyjev schválil podobu speciálního statutu Donbasu v rozporu s minskými dohodami

– Kyjev/Moskva/Doněck

Ukrajinský parlament schválil v úterý novelu zákona o samosprávě povstaleckých území na východě země a odhlasoval i jejich seznam. Označil je za okupovaná území. Platnost zákona o samosprávě podmínil konáním komunálních voleb. Moskva i povstalci přitom upozorňovali, že v Minsku se dohodlo obnovení zákona platného na podzim bez jeho dalších úprav.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

Novelizovaná podoba pozastavuje platnost několika klíčových článků do doby, než budou na východě Ukrajiny uspořádány mimořádné komunální pod bedlivým dohledem mezinárodních pozorovatelů. V době jejich konání se na východě země nesmějí nacházet "žádné nezákonné skupiny ani jejich bojová technika, žádní ozbrojenci ani žoldnéři".

Poslanci rovněž přijali usnesení, v němž samozvané lidové republiky v Donbasu označili za „dočasně okupovaná území”. Jejich rozsah je identický s výčtem oblastí s přiznaným zvláštním správním režimem. Rezoluce má podle ukrajinských novinářů zdůraznit svrchovanost a nedělitelnost ukrajinského území.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V rezoluci vyzvali OSN a Evropskou unii, aby na východ Ukrajiny vyslaly mírové mise.

Ohrožené příměří

Za "krok, po němž už není možné vrátit se k minským dohodám," označil novelu zmocněnec doněckých vzbouřenců Denis Pušilin. "Minské dohody s žádnou novelou zákona o zvláštním správním režimu nepočítají. Zákon tak pozbyl životaschopnosti," konstatoval. Dodal, že nové znění zákona doněčtí separatisté neuznají, protože je "právně nesmyslné a politicky nicotné".

Zdůraznil, že už dříve Porošenka varoval, že přichází s novými podmínkami pro Donbas, které nebyly dojednány v Minsku. Pušilin oznámil, že Porošenko do zákona dodává nedomluvené dodatky a „porušuje ducha a ujednání minských dohod“. Obvinil ho, že „nerespektuje lid Donbasu a nechce mír“.

Ruské ministerstvo uvedlo, že Porošenko „zcela ignoruje“ ducha minských dohod vyzývajících k dialogu s rebely o podmínkách voleb a budoucím statutu Donbasu.

Na obtížných jednáních v běloruské metropoli se přitom domluvilo, že v oblastech ovládaných separatisty budou platit podmínky zvláštního statutu, který schválil Kyjev loni v září. Porošenko ho zrušil, když separatisté uspořádali volby, které potvrdily postavení jejich vůdců.

Tvrdá jednání v kyjevském parlamentu

Podle ukrajinských médií debatu v parlamentu provázela bouřlivá diskuse, schůze byla několikrát přerušena a o výsledku hlasování nakonec rozhodla až dohoda lídrů poslaneckých frakcí.

Oponenti nového správního režimu, mezi nimiž byla kromě ultranacionalistů i šéfka strany Otčina Julija Tymošenková, argumentovali tvrzením, že zákon fakticky posouvá rusko-ukrajinskou hranici hluboko do ukrajinského území.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám