Hlavní obsah

Zaorálek požádal kolegy z EU o pomoc v případu uneseného Čecha

Brusel
Aktualizováno

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v pondělí na jednání v Bruselu oficiálně požádal své kolegy ze zemí Evropské unie o pomoc v souvislosti s českým občanem uneseným v Libyi. Šéf diplomacie to potvrdil po jednání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„Požádám o to, aby podle možností zvážily země, jak by nám mohly pomoci. Protože řešení tohoto případu je pro nás nesmírně zásadní,” avizoval už dopoledne Zaorálek.

O věci jedná také přímo s některými zahraničními kolegy, například rakouským ministrem Sebastianem Kurzem. Mezi unesenými je i Rakušan.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Český občan je mezi devíti lidmi unesenými předminulý víkend z libyjského ropného pole Ghaní skupinou napojenou na Islámský stát. [celá zpráva]

Česko o pomoc své evropské partnery požádalo také jiným způsobem, uvedl ministr zahraničí, který opakovaně zdůrazňuje, že řešení situace uneseného Čecha je především úkolem pro tajné služby. „Přesto je vhodné, abych tady oficiálně požádal své kolegy,” dodal Zaorálek.

Ministr připustil, že informace o celém případu se určitým způsobem sbíhají. Nic ale podle něj není potvrzené natolik, aby to mohlo být sděleno veřejně.

„Krize v Libyi výrazně ovlivňuje nejen region, ale také EU. Celou Evropskou unii,” připomněla novinářům při příchodu na jednání šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. O vývoji minulý týden hovořila s generálním tajemníkem OSN a poté také s „klíčovými hráči v regionu”. Nyní chce ministrům zahraničí EU nabídnout konkrétní kroky, jak dialog mezi dvěma vládami vedený prostřednictvím OSN podpořit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám