Hlavní obsah

V Římě podnikli velký zátah na mafiány, jeden z nich pašoval zboží do ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italští vyšetřovatelé podnikli ve čtvrtek ráno ve dvou římských restauracích zátah proti členům kalábrijské mafie 'Ndrangheta. Zabavili majetek v hodnotě asi deset miliónů eur (270 miliónů Kč) a zadrželi 11 lidí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mezi zadrženými je i boss mafie, jenž se podle italských médií podílel na pašování zboží z Číny do České republiky.

Restaurace Er Faciolaro a La Rotonda se nacházejí nedaleko Pantheonu. Oba podniky spravoval sedmačtyřicetiletý Salvatore Lania pocházející z Kalábrie, který byl při policejní operaci také zadržen. Spolu s ním jsou vyšetřováni další členové jeho rodiny a rovněž zaměstnanci restaurací.

Laniovo jméno se poprvé objevilo v průběhu vyšetřování aktivity 'Ndranghety v italském hlavním městě, které vedlo ke konfiskaci legendární kavárny Café de Paris v ulici Via Veneto v listopadu 2008. Policie přitom odhalila, že Lania a jeho spolupracovníci jsou namočeni do trestné činnosti související s pašováním kontrabandu mezi Čínou a Českou republikou přes kalábrijský nákladní přístav Gioia Tauro.

Mafie perou peníze přes restaurace

Podle vyšetřovatelů se v poslední době objevil nový trend, který se týká nejen 'Ndranghety, ale všech zločineckých organizací v Itálii. Mění taktiku, snaží se v tichosti působit v italské metropoli a prát špinavé peníze v pohostinství.

V Římě dosud působila hlavně místní mafie a fakt, že se sem stahují i zločinci z kalábrijské 'Ndranghety je podle vyšetřovatelů znepokojivý.

Už v lednu italská policie podnikla obří zátah proti členům 'Ndranghety, když zadržela více než 160 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám