Hlavní obsah

Michaláková se má v Norsku vidět se svými odebranými syny. Ovšem s každým zvlášť

– Praha • Aktualizováno

Eva Michaláková by se ještě tento měsíc měla setkat se svými syny, které jí odebraly úřady v Norsku. Smí se ale setkat pouze s každým zvlášť. Na Facebooku to oznámil její právník Pavel Hasenkopf a informaci potvrdila ČTK mluvčí podporovatelů rodiny Kateřina Jurigová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

„Norská sociální služba nesdělila, jak dlouho bude schůzka trvat, jisté je pouze to, že Eva Michaláková se bude smět se syny setkat pouze postupně, s každým zvlášť. (Úřad) Barnevern to zdůvodňuje obavou, že by Denis mohl mít na Davida špatný vliv,“ oznámil Hasenkopf.

Upozornil ale, že schůzky mají být samostatné, což je podle něj „v příkrém rozporu s tím, co matce prezentovala na schůzce 20. ledna 2015 Lene Grendal, vedoucí Barnevernu v Nedre-Eiker, podle které si děti přály společnou schůzku. Dokonce si ji kladla jako podmínku pro to, aby se paní Michaláková mohla s dětmi vůbec setkat“.

Podle Hasenkopfa se zatím ani neví, na jak dlouho je schůzka naplánována. Michaláková se má v určený den dostavit a sociální pracovnice ji k dětem dovedou.

Přesto je to podle právníka posun v kauze, pravděpodobně pomohl tlak českých úřadů.

Zlepšení, ale jen drobné

„Vysvětlujeme si tento krok norské sociální služby jako drobný posun a důsledek mezinárodního tlaku na Norsko. Zjevně na Norsko začaly působit mediální i diplomatický tlak z České republiky, aktivity pana premiéra i velká podpora pana prezidenta Zemana. Bez něj by Barnevern zcela zřejmě dál odsouval schůzky na neurčito, nyní se alespoň formálně před novým procesem snaží naplňovat rozsudek norského soudu,” uvedl Hasenkopf.

„Naplňováním svých vlastních rozhodnutí se ale Norsko nezbavuje odpovědnosti za to, že v norské pěstounské péči zůstávají bez zjevných důvodů dva čeští občané,“ upozornil dále.

Matka se v lednu s norskou sociálkou dohodla, že bude smět oba syny vidět společně dvakrát za rok po 15 minutách.

Kauza začala v květnu 2011, kdy norská mateřská škola upozornila na podezření z pohlavního zneužívání dvou malých synů manželů Michalákových. Policie se tak pustila do vyšetřování otce a poté i matky chlapců. Vyšetřování ale později zastavila a obvinění nakonec nepadlo.
V únoru 2012 norské úřady oba již rozvedené rodiče zbavily práva na jejich péči. Děti putovaly k pěstounům, a každé tak žije v jiné rodině.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám