Hlavní obsah

Radioaktivní materiál v Polsku zřejmě ukradli sběrači kovů

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polská policie vyhlásila pátrání po 22 olověných kontejnerech o hmotnosti přesahující tunu, ve kterých se nachází radioaktivní izotop kobaltu 60. Zřejmě byly ukradeny v pátek. Policie se domnívá, že je odcizili sběrači kovů.

Foto: Profimedia.cz

Polská policie

Článek

Nádoby o hmotnosti v rozmezí 45 až 70 kg zmizeli z areálu firmy Polon beta, která se zabývá výrobou požárních hlásičů, bezpečnostních zařízení, průmyslových televizí, ale také průmyslovou automatizací a využitím a přepravou radioizotopů.

„Jistě nebyly dobře hlídané, když mohli zloději přijet autem ke skladu, kde se nacházely, a bez problémů je naložit a odvézt,“ uvedl neděli mluvčí poznaňské policie Andrzej Borowiak.

„Pokud zůstane radioaktivní izotop uzavřený v olověných kontejnerech, nepředstavuje pro lidské zdraví žádné nebezpečí. Ohroženy na životě však mohou býti osoby, které je otevřou a vystaví se radioaktivnímu záření,“ varoval Borowiak. Podle něj mají zřejmě zloději zájem prodat do sběru jen přepravní nádoby z olova.

Polský úřad pro jadernou bezpečnost vyzval sběrny kovů i obyvatele, aby ho nebo policii okamžitě informoval, pokud narazí na podezřelé nádoby.

Izotop kobaltu 60 se využívá jako zdroj gama paprsků v lékařství při ozařování rakovinných nádorů i na likvidaci a dřevokazných hub v cenných historických objektech, ale také v měřicí technice a v defektoskopii.

Reklama

Výběr článků

Načítám