Hlavní obsah

Povstalci na Ukrajině tvrdí, že dokončili odsun těžkých zbraní

Kyjev

Proruští separatisté na východě Ukrajiny v sobotu oznámili, že v souladu s takzvaným minským ujednáním dokončili odsun svých těžkých zbraní z frontové linie. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na mluvčího povstaleckých jednotek Eduarda Basurina. Povstalci zároveň obviňují ukrajinskou armádu, že ona své zbraně dosud nestáhla.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Vzbouřenci v Doněcku

Článek

Riga, kde v pátek a v sobotu rokovali ministři zahraničí zemí Evropské unie, dnes prohlásila, že EU má informace o stahování vojenské techniky obou stran konfliktu, avšak nikoli v plném rozsahu. Unijní ministři dali najevo opatrný optimismus ohledně vývoje na Ukrajině, podobně reaguje také Rusko.

Z Ukrajiny v posledních hodinách nebyly hlášeny výraznější incidenty a při neformální unijní schůzce v Rize v souvislosti s odsunem zbraní zazněla slova o "záblesku naděje". Podobně kremelský mluvčí Dmitrij Peskov podle listu Kommersant v sobotu prohlásil, že Moskva vývoj na východní Ukrajině hodnotí "s opatrným optimismem".

Kyjev i povstalci v posledních dnech informovali o tom, že své těžké zbraně od frontové linie stahují, tak jak to předpokládá únorové ujednání z Minsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám