Hlavní obsah

Potápěči objevili trosky letounu B-17, který v roce 1944 letěl bombardovat cíl u Prahy

U švédských břehů byly objeveny trosky amerického bombardéru B-17, který v roce 1944 mířil bombardovat cíl poblíž české metropole. Stroj tehdy měl potíže s motorem a byl odkloněn právě do Švédska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Švédští potápěči našli vrtuli bombardéru B 17Video: Reuters

 
Článek

Než tam stačil doletět, byl zasažen německým letadlem a zřítil se do moře. Devět lidí z deseti členů posádky zemřelo.

„Potápěli jsme se u skalisek, šli jsme dolů a viděli něco, o čem jsme mysleli, že jsou další skály, ale pak jsme viděli, že je to vrtule,“ popsal agentuře Reuters potápěč Johan Ohlén. Posléze našli i další části stroje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Spojenci české země intenzivněji bombardovali ve druhé polovině roku 1944 až do konce války. Prvním cílem byla města Chomutov a Záluží u Mostu. Obě ležela v tehdejším území zabraném Němci. V Chomutově se vyráběly minomety pro německou armádu. V Záluží byla rafinerie.

Kromě Chomutovska zažily bombardování v roce 1944 i Kolín, Pardubice, Brno i Ostrava. Cílem i v těchto případech byly průmyslové závody, které zásobovaly wehrmacht. Jaký konkrétní cíl měl sestřelený letoun, zpráva neuvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám