Hlavní obsah

Český rozsudek nemůžeme převzít, odůvodnila Arménie propuštění vora v zakoně

Právo, Josef Koukal
Jerevan/Praha

Držet ho ve vězení na základě českého rozsudku nemůžeme, navíc čekáme na rozhodnutí Nejvyššího soudu o dovolání. Tak vysvětlilo arménské ministerstvo spravedlnosti českému protějšku, proč byl koncem ledna propuštěn z tamní vazby v Česku odsouzený vor v zakoně Andranik Soghojan.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policista odemyká pouta Andraniku Soghojanovi

Článek

Soghojan si měl loni začít v Česku odpykávat 22letý trest za objednávku vraždy. Do vězení ale nenastoupil a uprchl do Arménie. V říjnu ho sice jako mezinárodně hledaného zadržela policie v Jerevanu, z vazby ho ale 29. ledna propustili.

Arménie své občany do zahraničí nevydává a zákony neumožňují ani výkon rozsudku českého soudu v Arménii.

„Ačkoli převzetí výkonu rozsudku arménský právní řád ve výjimečných případech připouští, neobsahuje konkrétní procesní pravidla, která by umožnila jeho provedení. Podle arménské strany je proto převzetí výkonu rozsudku za této situace nereálné,“ sdělil Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka.

Nejvyšší soud Soghojanovo dovolání zamítl

Česká strana také navrhovala, aby Arménie převzala trestní řízení a Soghojana soudila sama. „Možnosti dalšího postupu ve světle posledního stanoviska Arménie budou posouzeny ve spolupráci s příslušným českým soudem mimo jiné i s ohledem na probíhající řízení o dovolání, jež bylo v této věci podáno k Nejvyššímu soudu České republiky,“ podotkl Hovorka.

Nejvyšší soud minulý týden dovolání mafiánského bosse odmítl jako neopodstatněné. Odůvodnění však doposud nebylo zveřejněno.

„Ze sdělení arménského ministerstva spravedlnosti vyplývá, že skutečnost, že věc Andranika Soghojana je v současné době projednávána Nejvyšším soudem, rovněž přispěla k rozhodnutí arménského soudu o jeho propuštění na svobodu,“ dodal Hovorka.

vor v zakoně

Tímto titulem se označuje hlava zločineckého gangu, tzv. zloděj ze zákona. Zákonem se v tomto případě myslí speciální norma vytvořená zločinci.

Tento člověk je většinou zkušený „mafián", který řídí podsvětí. Podle „zakona“ nesmí být ženatý, mít děti, nesmí být nikde zaměstnán, žije pouze z peněz získaných zločinem. Pojem pochází z ruštiny, na území bývalého SSSR také těchto vorů v zakoně působí nejvíce.

Kromě vedení organizace má leckdy za úkol urovnávat spory mezi zločineckými gangy, případně pomáhat jejich členům a také vychovávat nástupce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám