Hlavní obsah

Mezinárodní síť podvodníků s DPH připravila Česko o 274 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag/Praha

Evropská síť podvodníků s daní z přidané hodnoty způsobila jen v Česku ztráty v odhadované výši deset miliónů eur (274,7 miliónu korun). Uvedl to v úterý Evropský policejní úřad (Europol). České policejní prezidium sdělilo, že o akci zatím nemá informace.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

V Německu podvodníci s DPH způsobili škodu za zhruba 100 miliónů eur.

Článek

Operaci Vertigo prý předcházelo zjištění vyšetřovatelů z Nizozemska a Německa, že některé společnosti si nechávají v podezřele velkém objemu proplácet DPH. Do vyšetřování se pak podle Europolu zapojilo i Česko a Polsko; pátrání zahrnovalo také Španělsko, Británii, Belgii, Kypr, Dánsko, Irsko, Lucembursko, Gibraltar a Ukrajinu.

V rámci vyšetřování daňových podvodů v celkové výši kolem 150 miliónů eur v několika zemích Evropské unie bylo v úterý podle zprávy Europolu zatčeno devět osob. Prohledáno bylo 26 objektů. Kde došlo k zatýkání a státní příslušnost zadržených osob policejní Europol neupřesnil.

Největší podvody v Německu

Rozbitá síť zadržených podvodníků s DPH podle Europolu způsobila škodu asi deset miliónů eur také v Polsku; v Německu to bylo zhruba 100 miliónů eur a v Nizozemsku nejméně 30 miliónů eur.

Podle Europolu zločinecká síť používala bankovní účty po celém světě k převodům a praní špinavých peněz v objemu několik stovek miliónů eur.

Účastníci operace Vertigo se na základě vyšetřování v posledních dvou letech podle Europolu domnívají, že podobné sítě podvodníků už způsobily členským státům EU ztráty stamiliónů eur. Jejich vyšetřování, které vedlo k zatčením, zabavení zboží a zmrazení bankovních účtů, bude pokračovat.

Boj proti podobným daňovým podvodům v rámci potírání organizovaného zločinu je prioritou EU. „Tato akce jasně vzkazuje, že Europol a jeho partneři jsou odhodlaní pronásledovat zločince zapojené do organizování podvodů s DPH,” uvedl na webu velitel operací proti organizovanému zločinu v Europolu Michael Rauschenbach.

Reklama

Výběr článků

Načítám