Hlavní obsah

OBSE by na východní Ukrajině měla zastávat větší roli

Paříž

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) by při prosazování a kontrole podmínek příměří na východní Ukrajině měla zastávat větší roli. V úterý se na tom během telefonické konference podle francouzského prezidentského paláce shodli německá kancléřka Angela Merkelová, francouzská hlava státu François Hollande a jeho ukrajinští a ruští kolegové Petro Porošenko a Vladimir Putin.

Foto: ČTK/AP

Povstalecký bojovník u východoukrajinského Debalceva

Článek

Hollandův úřad podle agentury Reuters uvedl, že politici souhlasili s tím, že požádají OBSE o pomoc se zaváděním podmínek příměří. Mimo jiné chtějí, aby v této věci evropská organizace měla přímější funkci a aby podávala denní zprávy o situaci na Donbasu.

Porošenkova prezidentská kancelář ke konferenčnímu telefonátu uvedla, že Merkelová, Hollande a Putin podpořili návrh Kyjeva, aby pozorovatelé OBSE působili i těch oblastech na východní Ukrajině, kde není příměří dodržováno.

Na Donbasu od poloviny února platí nově dojednané příměří, které nebylo především v prvních dnech dodržováno. Situace v oblasti se ale postupně stabilizovala a z frontové linie začala armáda a povstalci stahovat těžké zbraně. Kyjev se nyní obává, že proruští separatisté dělostřelecké systémy pouze přesouvají na jiné úseky fronty. Konflikt na východě Ukrajiny si od loňského dubna vyžádal 6000 mrtvých.

Reklama

Související články

Rusové mohou na Ukrajinu již pouze s pasem

Od neděle mohou Rusové na Ukrajinu cestovat pouze s cestovním pasem. Doposud jim k tomu stačila ruská obdoba občanského průkazu. Změna vychází z nařízení...

Výběr článků

Načítám