Hlavní obsah

Rusové se loučili se zavražděným Němcovem, do ulic vyšly tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tisíce Moskvanů přišly na smuteční pochod, který svolala opozice k uctění památky zavražděného kritika Kremlu Borise Němcova. Mnozí lidé přišli s portréty zastřeleného politika či s ruskými vlajkami se smuteční páskou, v davu byly vidět i ukrajinské prapory.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce Moskvanů se zúčastnily smutečního pochodu k uctění památky Borise NěmcovaVideo: Reuters

 
Článek

Moskevská policie zvýšila odhad počtu účastníků pochodu k místu zavraždění Němcova ze 7000 na 16 500, opoziční organizátoři hovoří až o 70 tisících.

Pochod provázela přísná bezpečnostní opatření, každý účastník musel projít bezpečnostním rámem, než byl vpuštěn na shromaždiště. V okolí hlídkovaly policejní jednotky. Opoziční akce k uctění Němcovovy památky se konaly také v Petrohradu a dalších velkých ruských městech.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Demonstrace k uctění památky zavražděného Borise němcova

Někdejší reformátorský místopředseda ruské vlády z 90. let Němcov byl zastřelen nedaleko Kremlu o páteční noci. Žádné podezřelé se policii dosud nepodařilo dopadnout. Vyšetřovatelé se dnes obrátili na veřejnost a požádali případné další očité svědky či osoby s informacemi o vraždě, aby se jim přihlásili.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Boris Němcov

Nedělní pochod byl původně svolán jako protest proti hospodářské krizi v zemi a válce na Ukrajině a úřady jej povolily na periférii metropole. Po Němcovově vraždě ale opozice tuto akci odvolala a dohodla s radnicí smuteční pochod, který vedl z východní části centra hlavního města na nábřeží řeky Moskvy a pak na most u Kremlu, kde byl někdejší reformátor Němcov zastřelen.

Ruští vyšetřovatelé vypsali odměnu tři miliony rublů (asi 1,2 miliónu korun) za informaci vedoucí k odhalení vrahů opozičního politika Němcova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám