Hlavní obsah

Polští lékaři jako první na světě transplantovali muži kolenní vaz z prasete

Právo, Pavol Minárik

Chirurgové úrazové nemocnice v jihopolských Piekarach Slezskych jako první na světě transplantovali ve čtvrtek mladému muži přední křížový kolenní vaz pocházející z prasete. Pacient měl v minulosti už tři operace kolene, ale jeho organismus tkáň z vlastního těla nepřijal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Protože neexistovala jiná možnost, rozhodli jsme se jako první pro tento novátorský zákrok,“ uvedl v televizi TVP ředitel nemocnice Bogdan Korczy. Prase je člověku geneticky blízké a jeho tkáň byla pro tento účel nejvhodnější.

Tkáň byla po odběru zvířeti speciálně ošetřena, čímž se stala pro lidský organismus imunologicky naprosto nezávadnou, zdůraznil šéf nemocnice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Plánují i další operace

Pacient, kterého hned po 45minutové operaci probudili, uvedl, že se cítí dobře a doufá, že jeho chronické problémy s kolenem se už nebudou opakovat.

Také lékaři věří v úspěšnost nové metody. „Pokud všechno půjde dobře, asi za měsíc bychom rádi začali s pravidelnými zákroky tohoto druhu, kterých bychom letos chtěli provést několik desítek,“ řekl Korczy.

Využívání zvířecích orgánů pro potřeby nemocného člověka je důležitý směr, kterým se současná medicína ubírá. Důkazem toho je i úspěšné použití prasečí tkáně při vytvoření srdeční chlopně.

Reklama

Výběr článků

Načítám