Hlavní obsah

Na Donbasu pokračuje opatrné stahování zbraní z fronty

Kyjev
Aktualizováno

Příměří na východní Ukrajině obě strany až na výjimky dodržují. Armáda v pátek uvedla, že v noci zaznamenala jen ojedinělé incidenty. Obě strany pokračují ve stahování těžkých zbraní z fronty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Donbasu pokračuje opatrné stahování zbraní z frontyVideo: Reuters

 
Článek

Ojedinělé provokace mají podle armády na svědomí jednotky, které velení vzbouřenců nemá pod kontrolou, uvedl armádní mluvčí Anatolij Stelmach. Povstalci si naopak stěžují na dvě desítky případů ostřelování svých jednotek.

Obě strany pokračují ve stahování těžkých zbraní. Podle předáka doněckých povstalců Eduarda Basurina stáhli vzbouřenci už 250 těchto zbraní, zatímco armáda jen 24. Vládní síly ovšem se stahováním začaly teprve ve čtvrtek. [celá zpráva]

Podle agentury Interfax začali separatisté odvážet od linie dotyku také raketomety Grad. Armádní analytik Dmytro Tymčuk však uvedl, že povstalci od fronty zbraně v takové míře, jakou deklarují, nestahují.

Foto: Gleb Garanich , Reuters

Ukrajinští vojáci se stahují z okolí Debalceva

Basurin k tomu řekl, že v rizikových místech, jako je například okolí doněckého letiště, zbraně zůstanou. Stejně jako separatisté hrozí Kyjev novým nasazením zbraní v případě, že budou porušeny dohody o příměří z Minsku. Ukrajinský prezident Petro Porošenko uvedl, že zbraně se na místo mohou vrátit kdykoliv.

OBSE kritizuje omezení pro ruské novináře

Jako nepřiměřené kritizovala ve čtvrtek Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) rozhodnutí, kterým Kyjev odebral asi stovce ruských médií akreditaci pro přístup do ukrajinských úřadů.

Opatření má trvat do skončení protiteroristické operace v Donbasu.

„Úřady by měly zcela odkrýt své důvody pro tyto kroky a také poskytnout plný seznam postižených médií,“ uvedla představitelka OBSE Dunja Mijatovičová podle webu organizace.

Tajná služba SBU minulý týden předala parlamentu seznam více než stovky ruských médií, jimž má být odebrána akreditace.

„Rozhodovalo se jednotlivě po pečlivém posouzení obsahu,“ sdělila podle Ukrajinské pravdy mluvčí SBU.

Reklama

Související články

Na ukrajinské frontě je klid

Na východní Ukrajině je klid zbraní. Armáda tam od půlnoci nezaznamenala žádnou střelbu vzbouřenců, oznámil ve čtvrtek její mluvčí Anatolij Stelmach. Není...

Výběr článků

Načítám