Hlavní obsah

Moderátor BBC Savile zneužil v nemocnici přes 60 lidí, stížnosti na něj zapadly

Moskva

Britský moderátor Jimmy Savile, po jehož smrti se ukázalo, že byl jedním z nejhorších „sexuálních predátorů” v dějinách Spojeného království, zneužil v nemocnici v anglickém Aylesbury 63 pacientů i sester. Plyne to z nové zprávy nezávislé komise, z které citovala BBC.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Jimmi Savile na archivním snímku

Článek

Savile řádil v nemocnici Stoke Mandeville Hospital v letech 1968 až 1992, přičemž věk jeho obětí se pohyboval mezi osmi a čtyřiceti. Nikdo mu v tom nezabránil, i když se vědělo, že jde o „sexuálního škůdce“. Jako celebrita pomáhající dětem a nemocným se mohl po nemocnici volně pohybovat. Jediná oficiální stížnost, kterou podal otec jedné z obětí už v roce 1977, byla ignorována.

„Zničil mě v mých dvaceti letech,” uvedla jedna zdravotní sestra.

Žena, která ležela v nemocnici, když jí bylo 18, vypověděla, že Savile k ní do pokoje vlezl oknem a sexuálně ji napadl.

„Řekla jsem sestrám, že Savile za mnou přišel a mluvil se mnou. Jen řekly, že vědí, jaký je, a že je třeba ho ignorovat,” vypověděla žena. Domnívala se tehdy, že se to stalo jen jí a že s tím bude muset žít.

Stížnosti zapadly

Stížností ze stran personálu na Savilovo chování bylo více, většinou od mladších zaměstnanců, ale nedostaly se k vedení. Jen jedna byla podána formálně, byla ale odložena.

Savile v nemocnici Stoke Mandeville Hospital zřejmě postupoval promyšleně dopředu. V roce 1980 se sešel s premiérkou Margaret Thatcherovou, aby s ní probral placení léčby úrazů páteře a týž rok začal na příslušnou nadaci dohlížet.

Jako známá celebrita také pro nemocnici sháněl sponzorské dary, což mu zajistilo významnou pozici.

Nemocnice Stoke Mandeville Hospital přitom měla další problémy se sexuálním zneužíváním. Za posledních 40 let zaměstnávala tři lékaře odsouzené za sexuální zločiny vůči pacientům.

Zaměřoval se především na děvčata 

Vedoucí vyšetřovatelka týmu, který zveřejnil zprávu, uvedla, že oběťmi byli „pacienti, personál, návštěvníci, dobrovolníci a zástupci charity.“ Androulla Johnstonová ještě upřesnila: „Asi třetina útoků byla na pacienty, přes 90 procent obětí tvořily ženy.“ Podle ní byla skoro polovina obětí mladší 16 let, deset jich bylo pod dvanáct.

Teprve poté, co diskžokej a moderátor dětských pořadů Jimmy Savile v roce 2011 zemřel, se ukázalo, že byl pedofil a „sexuální predátor”, který zneužíval svého postavení celebrity.

Poté, co úřady obdržely stovku stížností, že Savile sexuálně napadal lidi v některých nemocnicích, ministerstvo zdravotnictví vytvořilo nezávislou vyšetřovací komisi v čele s právničkou Kate Lampardovou. Komise loni v červnu zveřejnila první předběžnou zprávu, podle které Savile po čtyřicet let v 41 nemocnicích napadal a někdy i znásilňoval muže, ženy a děti ve věku od pěti do 75 let. Zpráva varovala, že společnost má slabost pro celebrity a že v nemocnicích vždy existuje riziko zneužívání včetně sexuálního.

Podle britské charitativní Národní společnosti pro ochranu dětí před krutým zacházením (NSPCC) byli nejčastějšími Savilovými oběťmi nezletilí ve věku od 13 do 15 let. Policie v lednu 2013 došla k závěru, že od roku 1955 do roku 2009 měl Savile na svědomí nejméně 214 případů zneužití, včetně 34 znásilnění, většinou nezletilých dívek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám