Hlavní obsah

Ruské válečné lodě a letadla mohou využívat kyperské území

Moskva
Aktualizováno

Rusko získalo od Kypru povolení kotvit s válečnými loděmi v jeho přístavech. Ruská letadla zase mohou využívat kyperská letiště k „humanitárním akcím”. Takovou dohodu ve středu uzavřely obě země u příležitosti návštěvy kyperského prezidenta Nikose Anastasiadise v Moskvě.

Foto: Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Kyperský prezident Nikos Anastasiadis s ruským protějškem Vladimirem Putinem v Moskvě

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin po jednání s Anastasiadisem řekl agentuře TASS, že dohoda se týká především ruských lodí zapojených do boje proti mezinárodnímu terorismu a pirátství. Dodal, že vojenská spolupráce mezi Ruskem a Kyprem není namířena proti žádné třetí straně.

"Naše přátelské vazby nejsou namířeny proti nikomu," řekl Putin. "Nemyslím si, že by to mělo někde vzbuzovat obavy," dodal.

Rusko usiluje podle agentury AP o podobné smlouvy k využívání přístavů pro doplňování zásob a údržbové práce na lodích v různých částech světa. Cílem Moskvy je rozšířit svůj vojenský globální dosah.

Washington a Londýn radost nemají

Dohoda mezi Ruskem a Kyprem, který je členem Evropské unie, přichází v době napjatých rusko-unijních vztahů kvůli vyostřené situaci na východní Ukrajině. EU uvalila na Rusko kvůli jeho účasti ve východoukrajinském konfliktu ekonomické sankce, na které Moskva odpověděla odvetnými opatřeními v obchodním styku.

Podle kyperského vydání listu Kathimerini mají Spojené státy a Británie k nejnovějšímu vývoji rusko-kyperských vztahů výhrady, byť oficiálně středeční smlouvy zatím nekomentovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám