Hlavní obsah

Tusk navrhne zpřísnění sankcí proti Rusku

Kyjev

Stálý předseda Evropské rady Donald Tusk chce v pondělí začít jednat s představiteli unijních zemí o dalším zpřísnění sankcí vůči Rusku. Tusk podle agentury Interfax-Ukrajina prohlásil, že odvetná opatření budou souviset s pokračující agresí vůči Ukrajině.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

„V pondělí v souvislosti s agresí zahájím konzultace o zpřísnění některých opatření,” řekl Tusk v Kyjevě. Reagoval na žádost ukrajinské vlády, aby na východě země působila mezinárodní mírová mise, nejlépe pod vedením Evropské unie. V této souvislosti řekl, že je důležité prosadit a udržet příměří v oblasti fronty. Na dotaz, zda by se tohoto úkolu mohla zhostit mírová mise, odpověděl, že možná.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petr Porošenko a předseda Evropské rady Donald Tusk (vpravo)

Před týdnem vstoupilo v platnost příměří, které je opakovaně porušované. Kyjev se obává, že povstalci se po dobytí Debalceva nyní soustředí na Mariupol. Ten je považován za klíč k pozemní cestě mezi Ruskem a anektovaným poloostrovem Krym.

Před dalším vyhrocováním napětí v Donbasu varoval Rusko německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Prohlásil, že případný útok na přístavní město Mariupol by byl jasným porušením mezinárodně dojednané mírové dohody.

Již v sobotu americký ministr zahraničí John Kerry prohlásil, že USA se svými spojenci kvůli ruskému podkopávání nynějšího mezinárodního mírového úsilí nové sankce už chystají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám