Hlavní obsah

Ukrajinské velení se štěpí, dobrovolníci na Donbasu mají vlastní štáb

– Kyjev

Dobrovolnické oddíly bojující na východě Ukrajiny po boku pravidelné ukrajinské armády vytvořily vlastní sjednocený štáb pro koordinaci svých operací. Oznámila to ve čtvrtek agentura Unian s odvoláním na velitele praporu Donbas Semena Semenčenka. Autoritu nového velitelského orgánu podle něj uznává sedmnáct dobrovolnických praporů.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci poblíž města Artěmivsk

Článek

Semenčenko, který ve středu tvrdě kritizoval armádní velení za ústup z města Debalceve, v prohlášení varoval před "úzkou skupinou lidí" v okolí prezidenta Petra Porošenka, kteří na něj vykonávají tlak bez ohledu na vlastní chyby a zločiny.

"Často hovoříte o tom, že v době války je třeba se sjednotit," vzkázal Semenčenko hlavě státu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"My jsme to udělali. Dobrovolníci vytvořili sjednocený štáb, v němž jsou zástupci 17 praporů. Cílem je koordinace akcí a vzájemná pomoc," uvedl Semenčenko, který je poslancem ukrajinského parlamentu.

Koordinace postupu na frontě

Vytvoření "paralelního generálního štábu" oznámil nedávno i vůdce ultranacionalistické ukrajinské organizace Pravý sektor Dmytro Jaroš, který v Donbasu velí dvěma dobrovolnickým praporům.

Štáb prý sídlí v Dněpropetrovsku a slouží k výměně zpravodajských informací, ke vzájemné materiálně technické pomoci a ke koordinaci postupu na frontě.

Štáb má být zároveň ochranou před aktivitami "nekompetentních generálů", řekl Jaroš ruskému vysílání rozhlasové stanice BBC. Spolupráci s generálním štábem pravidelné armády se prý nevyhýbá a jeho rozkazy respektuje.

OBSE neregistruje odsun těžkých zbraní

Ještě ve středu doněčtí vzbouřenci ohlásili začátek stahování těžké vojenské techniky. Ve stejný den oficiálně ohlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko stažení vojáků a gardistů z obléhaného Debalceva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na okolí DebalcevaVideo: Reuters

Zástupce pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Michael Bociurkiw však ve čtvrtek na tiskové konferenci v Kyjevě prohlásil, že evropští pozorovatelé na východě Ukrajiny neregistrují stahování těžké výzbroje, pouze její přemísťování.

"V minských dohodách z loňského září a letošního února je klíčovým bodem odsun těžké bojové techniky z linie fronty. Zatím jsme nic takového nezaznamenali. Sledujeme situaci a zjišťujeme, že se zbraně jen přemisťují, od frontové linie stahovány nejsou," prohlásil Bociurkiw.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci poblíž města Artěmivsk na Donbasu

Odsun těžké bojové techniky v souladu s podmínkami minských mírových dohod v minulých dnech ohlásil Doněck i Luhansk. Podle doněckých povstalců bude do tří či čtyř dnů výzbroj stažena ze všech úseků fronty, kde se nebojuje. Zbraně prý mohou být vyvedeny z fronty dříve, než oběma bojujícím stranám ukládá dvoutýdenní časový plán zakotvený v minských dohodách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám