Hlavní obsah

Gazprom pomáhá „lidovým republikám”. Plyn pro Ukrajinu posílá separatistickým regionům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Ruský Gazprom převedl část dodávek plynu určených pro Ukrajinu přímo do povstaleckých zón. Reagoval tak na to, že Ukrajina ve středu zastavila dodávky zemního plynu do oblastí kontrolovaných povstalci na východě země, informuje agentura Interfax.

Foto: Baz Ratner , Reuters

Povstalečtí bojovníci v obci Nikišino nedaleko Debalceva

Článek

Surovina podle Gazpromu do „lidových republik” směřuje přes hraniční měřicí stanice Platovo a Prochorovka. Gazprom upřesnil, že posílá plyn určený podle kontraktu pro Ukrajinu.

Ruská agentura TASS předtím oznámila, že ruský premiér Dmitrij Medveděv nařídil ministerstvu energetiky a plynárenskému monopolu Gazprom, aby vypracovaly návrh na dodávky plynu pro Donbas ve formě humanitární pomoci, pokud Kyjev své dodávky neobnoví.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Kohoutky byly ve středu večer zcela vypnuty, žádný plyn neproudí," konstatoval v úterý dopoledne doněcký povstalecký vůdce Andrej Purgin.

Podle "ministra energetiky" samozvané luhanské vlády Dmitrije Ljamina dodávky plynu na povstalecká území zablokovali neznámí ozbrojenci, kteří "zřejmě jednali na základě rozkazu ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany". Přečerpávací zařízení prý částečně demontovali na stanici, která se nachází na území kontrolovaném ukrajinskou armádou.

Separatisté: Kyjev chce vyvolat paniku

V Luhansku jsou prý povstalecké zóny bez plynu. Takzvaný premiér luhanské povstalecké vlády Gennadij Cypkalov ruské agentuře TASS řekl, že vedení vzbouřenců o situaci jedná s Ukrajinou "i s jinými státy". Přerušení dodávky označil za projev politického a hospodářského nátlaku.

"Pokud se s Ukrajinou nebo Ruskem nedohodneme, čeká nás doba ledová," řekl Cypkalov.

"Kyjevské úřady chtějí vyvolat mezi našimi lidmi paniku. Udělaly to právě v době, kdy udeřily mrazy a spotřeba plynu je velká," řekl premiér luhanských radikálů.

Naftogaz: Důvodem je poškozená síť

V oblasti, kde se teploty pohybují pod deseti stupni mrazu, mohlo podle médií zastavení dodávek plynu způsobit vážné hospodářské škody a zkomplikovat život domácnostem.

Vedení ukrajinské státní plynárenské společnosti Naftogaz potvrdilo, že dodávky na východ země byly ve středu skutečně zastaveny.

"Důvodem je kritické poškození plynovodní sítě," uvedla firma v prohlášení. Obnovení dodávek podle Naftogazu není možné, protože v daném regionu pokračují ozbrojené srážky. Jakmile skončí, bude plynovod opraven.

Reklama

Výběr článků

Načítám