Hlavní obsah

Hotová Čečna. Ukrajinští vojáci popsali peklo u Debalceva

Artěmivsk
Aktualizováno

Rozkaz stáhnout se dostali náhle krátce po půlnoci. Mrtvé a raněné museli nechat na místě. Britský deník The Guardian přinesl svědectví ukrajinských vojáků z pekla kotle u Debalceva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinští vojáci se stahují z DebalcevaVideo: Reuters

 
Článek

„Věděli jsme, že když zůstaneme, určitě nás čeká zajetí nebo smrt,“ popsal velitel Jurij Precharija, který hájil pozice ve vesnici Luhanske. „Bylo to šílené. To byla Čečna,“ doplnil voják Igor Někrasov v narážce na krvavou rusko-čečenskou válku v 90. letech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vláda ve středu dopoledne oznámila, že bylo nařízeno plánované a organizované stahování. Podle Guardianu ale organizovaně nevypadalo. Po silnici severně od Debalceva se ve středu dopoledne táhla kolona poničených armádních vozidel, podél nich šly po svých stovky špinavých vojáků.

Kotel se uzavřel před týdnem

Podle Prechariji nařídili ústup polní velitelé čelící bezprostřední katastrofě. Armáda prohlašovala, že obklíčení u Debalceva není úplné, jenže vojáci vypověděli, že se k nim už přes týden nedostávaly dodávky materiálu, munice ani sanitky.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Povstalci v obci Vuhlehirsk zhruba deset kilometrů západně od Debalceva

Bojový medik Albert Sardarian vylíčil, že ho vzbudili hodinu po půlnoci s tím, že se stahují. Skupinu o zhruba tisíci mužích ale ráno napadli vzbouřenci. Kdo přežil, musel dál pěšky. Mrtvé a raněné museli nechat, kde byli.

„Byl tam kluk s utrženou rukou. Mohl jsem jen zastavit krvácení a pohodlně ho uložit v naději, že některý z obrněných vozů, které jely za námi, ho nabere,“ popsal medik.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinští vojáci po stažení se z Debalceva do Artěmivsku

Armádní velení ve středu oznámilo, že v posledních dnech bylo v Debalcevu zabito 22 vojáků a více než 150 jich bylo zraněno. Ve čtvrtek dodalo, že 82 vojáků je nezvěstných.

Skutečné počty zabitých budou zřejmě několikanásobně vyšší. Známy mohou být až za nějaký čas, povstalci do města nepouštějí ani pozorovatele z OBSE, i když ve čtvrtek oznámili, že už jim jsou schopni zaručit bezpečnost.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Bota vojáka na silnici u Debalceva

Příměří v Debalcevu minulý týden podle vojáků vůbec nevstoupilo v platnost a oni v obklíčení čelili neustálému napadání a těžkému ostřelování. „Žádné město tam už nestojí, je zničené. Dvě hodiny po příměří se začaly dít hrozné věci. Obyvatelé jsou ve sklepích,“ řekl další voják a dodal, že spousta těl zůstala na místě vzhledem k neustávající palbě separatistů.

Hrozí krach dohody

Někrasov očekává, že vzbouřenci budou navzdory příměří na strategicky důležitých místech útočit dál. „Nemyslím si, že toto příměří zabere. Rusům nemůžeš věřit. Lžou, lžou, lžou,“ prohlásil.

Boje ve středu odpoledne pokračovaly i na dalších místech včetně sousedství Mariupolu, kde by mohlo dojít na zábor pobřeží Azovského moře a vytvoření pozemního mostu na Ruskem anektovaný Krym. Střelba neustala ani u Debalceva, odkud se podle Kyjeva stáhlo zhruba 90 procent vojáků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na okolí DebalcevaVideo: Reuters

Armáda ve čtvrtek oznámila, že v uplynulých 24 hodinách na Donbasu přišla o dalších 14 příslušníků. Více než 170 dalších jich bylo zraněno.

Porošenko se chystá požádat OSN a EU o vyslání mírových jednotek do dotykového pásma. Bezpečnostní rada státu jeho návrh schválila.

Porážka u Debalceva vzbudila v Kyjevě spory o to, kdo za ni může. Poslanec a velitel dobrovolnického praporu Donbas Semjon Semjončenko obvinil z prohry vládu a armádní velení. Náčelník generálního štábu Viktor Muženko by podle něj měl okamžitě rezignovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám