Hlavní obsah

Boje na Ukrajině nepolevují, v ostřelované škole zahynulo dítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Tvrdé boje pokračovaly v pátek na Ukrajině navzdory avizovanému příměří. Těžké byly zejména u klíčové železniční křižovatky Debalcevo. Civilní oběti si vyžádalo ostřelování Artěmivsku, Ščastje i Hirnyku.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Část minometného granátu, který dopadl do města Ščastja.

Článek

Artěmivsk byl ostřelován z raketometů v pátek večer, i když je v týlu. Střelami z BM-21 Grad byla zasažena škola, uvedl velitel policie Vjačeslav Abroskin: „Dopadly na pozemek školy č. 4. Zemřelo jedno dítě ve věku sedmi let.“

Palbou bylo zasaženo i město Ščastja na severu Luhanské oblasti, o něž se bojuje už delší dobu. O útoku informoval gubernátor Luhanské oblasti Hennadij Moskal: „Teroristé z Veselé hory stříleli na město Ščastja. Granát dopadl do kavárny Dorožnoje, kde bylo mnoho obyvatel.“ Podle jeho kanceláře zahynuli čtyři civilisté.

„Ještě pět dalších je zraněných, tři z nich těžce. Zemřely samé ženy, zaměstnankyně kavárny, když granát dopadl do kuchyně,“ dodal Moskal pro Ukrajinskou pravdu.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Ukrajinská krize

Další mrtvé si vyžádalo ostřelování města Hirnyk z raketometů, uvedl web správy Doněcké oblasti: „Následkem dnešního dělostřeleckého ostřelování města Hirnyk zemřeli čtyři lidé.“ Do nemocnice bylo převezeno šest zraněných včetně jednoho malého dítěte, které je ve vážném stavu. Dalších deset osob bylo ošetřeno.

Ostřelování zvyšuje obavy, že příměří nemusí začít platit. „Nepřítel pokračuje v posilování svých jednotek v hlavních oblastech ozbrojeného konfliktu. Nejnapjatější je situace u Debalceva,“ uvedl armádní mluvčí Andrij Lysenko. I mezinárodní pozorovatelé sdělili, že střelba tam byla v noci na pátek silná.

Podle reportéra BBC je ale palba v Doněcku přece jen o něco slabší než v posledních dnech. Silné bylo i noční ostřelování Luhansku. Pálí tedy obě strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám