Hlavní obsah

Tusk: EU podporuje dohodu z Minska, na selhání bude reagovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Lídři zemí Evropské unie „opatrně podporují” dohodu o příměří na Ukrajině, uzavřenou v noci na čtvrtek v Minsku, řekl novinářům po čtvrtečním unijním summitu v Bruselu předseda Evropské rady Donald Tusk. Slova na papíře se musí změnit ve skutky a unie tomu hodlá pomáhat. Pokud však bude vývoj opačný a dohoda prosazena nebude, nebude EU podle Tuska váhat s přijetím „potřebných kroků”.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Summitu Evropské rady poprvé předsedal polský expremiér Donald Tusk.

Článek

"Jsme jednotní a náš kurs se nemění," zdůraznil Tusk, který dnes krizi na východě Ukrajiny opakovaně označoval za hrozbu nejen pro nezávislost a územní celistvost této země, ale pro celé geopolitické uspořádání Evropy po roce 1989.

V Minsku se dnes ráno německé kancléřce Angele Merkelové a francouzskému prezidentu Francoisi Hollandovi po mnohahodinovém jednání podařilo s prezidenty Ruska a Ukrajiny Vladimirem Putinem a Petrem Porošenkem dohodnout příměří. Platit má od noci ze soboty na neděli, dnes na východě Ukrajiny ale boje ještě rozhodně neustaly.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Porošenko byl dnes na bruselském summitu přítomen a prezidenty a premiéry osmadvacítky oslovil. Podle Tuska nabídl "střízlivé hodnocení" dohody z Minska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám