Hlavní obsah

Do Minsku přijedou jednat Putin i Porošenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

Do běloruského Minsku byla na středu svolána čtyřstranná schůzka šéfů států Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny, která má být novým pokusem o urovnání téměř deset měsíců trvajících bojů na Donbasu. Účast potvrdili ruský prezident Vladimir Putin i jeho ukrajinský protějšek.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

"Putin dnes navštíví Minsk, kde se zúčastní jednání v ,normandském formátu‘," oznámil Kreml. Jednat bude ruský prezident s vůdci Francie, Německa a Ukrajiny. Summit má urovnat konflikt na východě Ukrajiny. Schůzka se tedy uskuteční, i když to do poslední chvíle nebylo jisté.

"Musíme ubránit mír a Ukrajinu... Proto pojedu do Minsku, kde budeme požadovat ukončení války, stažení cizích vojsk a zahájení politického dialogu bez cizího vměšování," prohlásil ve středu ráno ukrajinský prezident Petro Porošenko.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius nicméně ráno upozorňoval, že ještě "zbývá vyřešit řadu problémů", aby se summit mohl konat. Nicméně považuje za "velice pravděpodobné", byť nikoli jisté, že se prezident François Hollande schůzky v běloruské metropoli zúčastní. Cílem je dosáhnout dohody, „ale nikoli jen na papíře“, zdůraznil Fabius.

Nejisté vyhlídky

Kontaktní skupina, která summit připravuje, se podle sdělení ruské agentury TASS v úterý večer dohodla na režimu příměří na východě Ukrajiny a na jeho kontrole. Domluvil se i postup stažení těžké výzbroje a pravděpodobně i budoucí právní status Donbasu. [celá zpráva]

Vyhlídky na středeční summit zamlžilo v noci prohlášení povstalců, kteří údajně předložili návrh politického urovnání a čekají na něj odpověď. Zmocněnec doněckých radikálů Denis Pušilin řekl, že přinejmenším do středy je předčasné o příměří v Donbasu mluvit.

Separatisté poslední jednání blokovali – vadilo jim, že ukrajinskou vládu zastupuje bývalý prezident Leonid Kučma, který podle nich nemá dostatečné pravomoci.

Za Kučmy se navíc vytvořila současná oligarchická struktura Ukrajiny, ve které hrají extrémní roli korupce a mafiánské praktiky.

Reklama

Související články

Separatisté obklíčili Debalcevo

Separatisté na východě Ukrajiny oznámili v noci na úterý, že se jim podařilo obklíčit město Debalcevo. Kyjev tvrdí, že se stále bojuje o příjezdovou silnici,...

Výběr článků

Načítám