Hlavní obsah

Obama varoval Putina, pokud bude Rusko dál podporovat rebely na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Kyjev
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama varoval ruskou hlavu státu Vladimira Putina, že jeho země zaplatí ještě vyšší cenu, pokud bude dál finančně a vojensky podporovat rebely na Ukrajině a vést v zemi agresivní akce.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

Článek

"Prezident Obama poukázal na rostoucí počet obětí bojů (na Ukrajině) a doporučil, aby prezident Putin využil nynější příležitost, která se naskytla jednáním mezi Ruskem, Francií, Německem a Ukrajinou, k dosažení mírového řešení," uvedl Bílý dům.

"Pokud bude Rusko pokračovat v agresivních akcích na Ukrajině a pokud bude separatisty podporovat bojovníky, financemi a zbraněmi, pak cena, kterou Rusko zaplatí, poroste," řekl Obama Putinovi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rozhovor s Porošenkem

Obama v úterý mluvil i s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem o diplomatických krocích, které povedou ke klidu zbraní na východě Ukrajiny. Oznámil to na Twitteru Bílý dům. Diskutovali o iniciativě evropských státníků dojednat příměří a o možnosti mírové dohody s Ruskem.

Rozhovor se uskutečnil v době vrcholících příprav na předpokládaný středeční summit v běloruském Minsku, kde má Porošenko jednat o míru pro Donbas s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem. Obrysy případné dohody jsou zatím mlhavé, dva předchozí pokusy o příměří loni v září a v prosinci selhaly.

Obama se situaci na Ukrajině věnoval na pondělní tiskové konferenci po setkání s Merkelovou. Největší pozornost vyvolalo jeho prohlášení, že v případě neúspěchu diplomatických nástrojů mohou Spojené státy dodat Ukrajině obranné zbraně. Proti vojenskému řešení konfliktu se staví kancléřka i Hollande; britský ministr zahraničí Philip Hammond dnes naproti tomu vyzbrojování ukrajinské armády nevyloučil.

Porošenko dnes o situaci na východě země telefonicky hovořil i s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, oznámila v Kyjevě prezidentská kancelář. Podle ukrajinského prezidenta eskalace konfliktu vyžaduje rozhodnější akce na podporu Ukrajiny ze strany světového společenství. Žádoucí je hlavně "konsolidované stanovisko Evropské unie".

Reklama

Výběr článků

Načítám