Hlavní obsah

Orgií bylo jen pár, tvrdí bývalý šéf měnového fondu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) před francouzským soudem odmítl obvinění z kuplířství. Dominique Strauss-Kahn při výpovědi před tribunálem v Lille na severu Francie prohlásil, že se zúčastnil pouze několika sexuálních večírků. Popřel také, že by věděl, že party, kterých se zúčastnil, byly sjednávány s pasáky a prostitutkami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obnažené aktivistky se vrhly na vůz se Strauss-KahnemVideo: Reuters

 
Článek

„Nespáchal jsem žádný zločin, zákon jsem neporušil,“ prohlásil před soudem Strauss-Kahn, kterému kariéru v MMF zničila jeho vášeň k ženám.

„Obžaloba se snaží vzbudit dojem, že se děly bezuzdné věci,” uvedl. Zároveň přiznal, že se sexuálních večírků účastnil, podle jeho slov jich ale nebylo mnoho. „Celkem to bylo jen dvanáct večírků – to jsou jen čtyři za rok v období tří let,“ citovala Strausse-Kahna BBC.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Exšéf MMF se snaží vyvrátit obvinění, že věděl, že sexuální večírky, které se konaly v roce 2010 a 2011 v severní Francii, v Paříži a ve Washingtonu a které organizovali jeho známí podnikatelé, byly sjednávány s pasáky a prostitutkami. Samotná prostituce není ve Francii trestná, kuplířství ano.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Dominique Strauss-Kahn (uprostřed) při příjezdu k soudu v Lille

Například bývalá prostitutka Mounia u soudu v Lille v pondělí vypověděla, že ji speciálně pro tehdejšího šéfa MMF v roce 2011 vybral a najal podnikatel David Roquet. Tento muž byl podle agentury AFP tehdy fascinován osobností Strausse-Kahna, v němž už viděl prezidenta Francie, jak předvídaly průzkumy.

Roquet nyní u soudu řekl, že DSK o placení žen nevěděl, že mu je představoval jen jako „kultivované a elegantní dívky“.

Svědkyně: Všichni o penězích věděli

Mounia ale u soudu prohlásila, že „není pochyb o tom, že (na večírcích) každý věděl, že dívky dostaly zaplaceno“.

Napětí kolem očekávaného prvního vystoupení Strausse-Kahna od začátku procesu, který začal 2. února, v úterý umocnily tři aktivistky feministického hnutí Femen.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Jedna z aktivistek FEMEN, která se vrhla na auto bývalého šéfa MMF Dominiqua Strausse-Kahna.

Dívky s obnaženými ňadry se při ranním příjezdu obžalovaného vrhly na jeho auto s pokřiky, kterými odsuzovaly zneužívání žen vlivnými muži. Krátce poté je zadržela a odvezla policie.

Až deset let vězení

Strauss-Kahn již dříve přiznal, že měl zálibu v bouřlivých večírcích a v sexu s mnoha ženami. Vždy ale tvrdil, že nevěděl, že přítomné ženy byly prostitutky a že byly placeny.

To podle obžaloby ale zní nepravděpodobně. DSK, jak novináři bývalému šéfovi MMF přezdívají, podle obžaloby o pozadí večírků svých přátel musel přinejmenším tušit, proto se na kuplířství podílel.

Proces v Lille, v němž je stíháno dalších 13 lidí, se odehrává bezmála čtyři roky poté, co Strauss-Kahn musel opustit post šéfa MMF a ztratil šanci kandidovat na francouzského prezidenta kvůli obvinění, že v jednom newyorském luxusním hotelu sexuálně napadl pokojskou.

Strauss-Kahnovi hrozí až desetileté vězení a pokuta 1,5 miliónu eur (41,6 miliónu Kč). Proces má skončit 20. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám