Hlavní obsah

Protizápadní nálady jsou v Rusku rekordně vysoko

Protizápadní nálady v Rusku dosáhly dosud nejvyšší úrovně. Většina obyvatel se podle průzkumu nezávislého Střediska Levada zveřejněného v pondělí staví negativně především vůči Spojeným státům a Evropské unii. V případě USA je to celých 81 procent dotázaných.

Foto: Profimedia.cz

Politiku prezidenta Putina pozitivně hodnotí 85 procent Rusů. Na archivním snímku aktivisté v centru Moskvy s portréty Putina a nápisy vlast a svoboda

Článek

Přestože vztah Moskvy vůči bývalému rivalovi z dob studené války nebyl za éry prezidenta Vladimira Putina nikdy zvlášť vřelý, krize na Ukrajině propast výrazně prohloubila a to se promítlo i do nálad veřejnosti, ukázal průzkum.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Od začátku našeho sledování (postojů ruské veřejnosti) jsme nikdy nezaznamenali tak agresivní a silný odpor vůči Západu,“ řekl agentuře AFP ředitel Střediska Levada Lev Gudkov.

Podle průzkumu vyjadřuje 81 procent dotázaných negativní postoj vůči Spojeným státům, což je ve srovnání s lednem 2014 nárůst o 37 procentních bodů.

Počet lidí, kteří označují vztahy mezi Moskvou a Washingtonem jako nepřátelské, se pak zvýšil desetkrát. V lednovém průzkumu to uvádělo 42 procent dotázaných, o rok dřív to byla pouhá čtyři procenta Rusů.

Utrpěly vztahy s Unií

Relativně dobré vztahy s Evropskou unií také v posledních měsících podle mínění Rusů výrazně utrpěly. V porovnání s loňskými náladami negativní postoje obyvatel k evropské osmadvacítce vzrostly víc než dvojnásobně na 71 procent.

Čtyřiadvacet procent lidí je podle průzkumu přesvědčených, že vztahy s EU jsou nepřátelské, zatímco v lednu 2014 tento názor zastávalo pouhé jedno procento Rusů. 41 procent dotázaných pak uvedlo, že jsou vztahy napjaté (před rokem to bylo devět procent).

Podobně se změnily i názory na Ukrajinu. Za nepřátelské vztahy s Kyjevem považuje téměř polovina dotázaných, v lednu 2014 to byla jen dvě procenta.

Vliv médií

Šéf Levady připisuje změnu postojů Rusů především propagandě tamních státních televizí a pokračujícímu konfliktu na Ukrajině. „To, co se stane, závisí na televizi,“ řekl Gudkov.

„Pokud by nedocházelo k dalšímu růstu napětí, pokud by to nepřerostlo v ruskou válku se sousedními státy, pak by tato vlna opadla,“ dodal.

Sankce jsou považované za známku toho, že Západ Rusko respektuje a bojí se ho
socioložka Karina Pipjaová

Do postojů Rusů také promlouvají západní sankce doplněné klesající cenou ropy a poklesem kurzu rublu, což poškodilo tamní ekonomiku. Mnoho Rusů z krize viní právě USA a nechápou, proč se země tak vzdálená od Ukrajiny vměšuje do vnitřních záležitostí ruského souseda, uvedla AFP.

„Nemohu souhlasit s jejich postoji. Nálada, která se objevila při bombardování Srbska (v roce 1999, když NATO bombardovalo cíle v Srbsku během války v Kosovu, pozn. red.), zesílila. To už je ale dávno a je to zapomenuté. To, co se děje na Ukrajině, se odehrává u našich sousedů, našich příbuzných a přátel, řekl agentuře 58letý obyvatel Moskvy Alexander Burtcev.

Respekt a strach Západu

Minulý týden zveřejněné výsledky jiného průzkumu Střediska Levada ukázaly, že 69 procent Rusů je přesvědčených, že by Moskva měla pokračovat ve své rázné politice vůči Západu. Odpovídá tomu i Putinova podpora, která je mezi Rusy na 85 procentech.

„Rusové plně podporují vládu, která považuje za nezbytné pokračovat v této politice, navzdory opatřením Západu. Sankce jsou považované za známku toho, že Západ Rusko respektuje a bojí se ho,“ řekla listu Pravda socioložka Karina Pipjaová.

Reklama

Související články

Putin pozval do Moskvy řeckého premiéra

Ruský prezident Vladimir Putin pozval nového řeckého premiéra Alexise Tsiprase na návštěvu Ruska. Uvedl to ve čtvrtek Putinův poradce pro zahraniční politiku...

Výběr článků

Načítám