Hlavní obsah

Podle Merkelové nemá konflikt na Ukrajině vojenské řešení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou nelze vyřešit vojenskými prostředky. Uvedla to v pondělí večer německá kancléřka Angela Merkelová na společné tiskové konferenci s kanadským premiérem Stephenem Harperem, s nímž se setkala jen několik hodin po jednání s americkým prezidentem Barackem Obamou ve Washingtonu.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Doufám, že budeme schopni vyřešit tento konflikt diplomatickými prostředky, protože vojensky jej vyřešit nelze,” řekla kancléřka.

Cesta Merkelové do Washingtonu a Ottawy následovala po jednáních, které vedla minulý týden společně s francouzským prezidentem Françoise Hollandea s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem v Kyjevě a ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Moskvě. [celá zpráva] V neděli s nimi hovořila po telefonu. Všichni čtyři představitelé by se měli setkat ve středu v Minsku. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Uvidíme za pár dnů, zda dosáhneme pokroku,” poznamenala kancléřka k plánované schůzce. Harper prohlásil, že by rád viděl u ruského prezidenta Vladimira Putina stejnou oddanost diplomatickému řešení krize. Kanadský premiér poznamenal, že obdivuje úsilí Německa a Francie dosáhnout mírového řešení, avšak Putin zřejmě odmítá diplomatické prostředky a sází na vojenské násilí.

Merkelová odmítá dodávky zbraní

Pokud k pokroku nedojde, západní spojenci by měli podle kancléřky koordinovat další kroky. Zdůraznila, že není nakloněna dodávkám zbraní: „Teď bychom měli soustředit veškeré úsilí, abychom našli diplomatické východisko,” Dodala, že je vděčná americkému prezidentovi a kanadskému premiérovi za podporu.

Obama přitom uvedl, že uvažuje o prodeji protitankových prostředků a dalších zbraní Ukrajině, aby mohla lépe čelit moderním ruským zbraním v rukou povstalců, avšak žádné rozhodnutí v tomto směru nepadlo.[celá zpráva]

Dodávky zbraní požadují především američtí republikáni.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám