Hlavní obsah

Tvrdé boje v Debalcevu. Ukrajina nedokáže zastavit ruské zbraně, míní expert

Ve východoukrajinském Debalcevu se po pátečním příměří znovu rozhořely boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými povstalci. Ve městě zůstává podle odhadů sedm tisíc lidí a separatisté na vojáky tvrdě tlačí. Podle odborníka na zbraňovou techniku Reubena Johnsona Kyjev nedokáže zastavit postup povstalců, protože nemá dost moderních zbraní, a proto tolik tlačí na vojenskou pomoc ze Západu.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ukrajinští vojáci na hlídce u města Debalceve

Článek

Ukrajinské armádě chybí především moderní protitankové střely a radarová technika, řekl BBC Johnson z odborného vojenského magazínu Jane's Defence. Moderní obrněná vozidla a tanky, které povstalci mají, jim například nedávno pomohly dobýt doněcké letiště.

„Ruské vybavení na východní Ukrajině je jedno z nejlepších, které mají,“ citovala BBC Johnsona. Zhruba 70 procent ukrajinských protitankových střel je starých nebo dokonce po datu použitelnosti. Při tom většina ruských obrněných vozidel je reaktivní - to znamená, že mají kovové schránky s trhavinou rozmístěné na povrchu tanku, takže když ho raketa zasáhne, schránka vybuchne a tank zůstane nepoškozený,“ popsal.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Proruští povstalci s tanky nedaleko východoukrajinského Vuhlehirsku

Ukrajina proto žádá hlavně Spojené státy, aby jí dodaly protitankové komplety typu Javelin a moderní radary, které dokáží lokalizovat těžkou bojovou techniku. Jde především o radary, které dokáží vysledovat trajektorii dopadajících dělostřeleckých granátů a raket.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje na doněckém předměstí PeskiVideo: Reuters

Americký prezident Barack Obama ale se schválením vojenské pomoci zatím váhá i přes sílící výzvy z USA k vyzbrojení Kyjeva. Obama chce o pomoci rozhodnout až poté, co bude jasné, jak dopadne pokus o dojednání míru iniciovaný německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Francoisem Hollandem. [celá zpráva]

Hollande: Hrozí skutečná válka 

Návrh, který ve čtvrtek a v pátek oba politici představili v Kyjevě a Moskvě, je podle Hollanda jednou z posledních šancí k zastavení bojů na východě Ukrajiny.

„Myslím, že je to jedna z posledních šancí... Jestliže se nám nepodaří dosáhnout trvalé mírové dohody, velmi dobře víme, jaký bude scénář. Má jméno, říká se tomu válka,“ řekl prezident po návratu do Francie z Moskvy.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko a německá kancléřka Angela Merkelová na bezpečnostní konferenci v Mnichově

Merkelová v sobotu v Mnichově na mezinárodní bezpečnostní konferenci prohlásila, že si není jistá, zda její a Hollandova schůzka s Putinem věnovaná situaci na Ukrajině povede k řešení ukrajinského konfliktu. Zdůraznila ale, že krizi nelze vyřešit vojensky, a postavila se proti dodávkám zbraní ukrajinské armádě.

V Debalcevu se znovu bojuje

I přes diplomatický tlak se na východě Ukrajiny dál ozývá střelba. Ukrajinská armáda ráno uvedla, že povstalci v noci na sobotu ostřelovali její pozice devětadvacetkrát. Od pátku bylo prý zabito dalších pět desítek rebelů, pět vojáků a pět civilistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuace civilistů z ukrajinského města Debalceve. Záběry z 6. únoraVideo: Reuters

Tiskové středisko ukrajinských jednotek zapojených do protipovstalecké operace (ATO) podle agentury Ukrinform uvedlo, že největší tlak vzbouřenců je nadále ve směru na Debalceve. Od rána prý separatisté v této oblasti pálí z minometů a raketometů Grad.

Šéf regionální policie věrné Kyjevu Vjačeslav Abroskin na svém facebookovém účtu k situaci v Debalcevu napsal, že povstalci od šesti hodin ráno střílejí na severní část města.

V Debalceve platilo v pátek příměří kvůli evakuaci civilistů. K odjezdu ho využilo 753 lidí, mezi nimiž bylo 81 dětí. Podle organizace Amnesty International většina z 25 000 obyvatel již město opustila, ale asi 7000 lidí tam stále zůstává.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha neplánuje vyzbrojit Ukrajinu

Praha podobně jako další země NATO neplánuje vyzbrojovat Ukrajinu, vyplynulo to ze čtvrtečního vyjádření ministra obrany Martina Stropnického. Podobně jako on...

Výběr článků

Načítám