Hlavní obsah

Krajané si vyřizují návrat do vlasti v ukrajinské Oděse

Oděsa

Česká republika tento týden v ukrajinském městě Oděsa otevřela dočasné konzulární pracoviště pro vyřizování žádostí o repatriaci ukrajinských občanů českého původu. Ve čtvrtek to řekl vládní zmocněnec pro krajany Karel Kühnl.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Vláda chce do České republiky dostat i krajany z Doněcké oblasti, kde ukrajinská armáda bojuje s povstalci.

Článek

Pracoviště bylo otevřeno v pondělí a v provozu má zůstat do příštího pátku. Vyčleněno pro něj bylo devět úředníků ministerstev zahraničí a vnitra, včetně cizinecké policie. Ti mají vydávat potvrzení o českém původu žadatelů a vyřizovat žádost o povolení k trvalému pobytu v České republice. Podle Kühnla už dorazilo 130 až 140 lidí ze 180 pozvaných. Jejich žádosti se nyní vyřizují.

Vznik detašovaného pracoviště byl podle Kühnla řádně nahlášen a ukrajinské úřady s tím souhlasily.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Než krajané povolení dostanou, musejí doložit svůj český původ. „Žádají o potvrzení o příslušnosti ke krajanské komunitě, což dokládají matričními doklady svými a svých předků,” řekl Českému rozhlasu Pavel Šimek z odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra.

Ukrajinští Češi mají možnost se přesunout i s rodinnými příslušníky. V prvních měsících jim bude ve staré vlasti pomáhat Arcidiecézní charita, jejichž zástupci na oděském pracovišti podle Kühnla rovněž působí.

Reklama

Související témata:

Související články

ČR nabídne krajanům možnost přesídlení

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na svém pondělním zasedání schválila pomoc krajanům, kteří požádají o přesídlení do České republiky. Vedle zajištění...

Výběr článků

Načítám