Hlavní obsah

Na Slovensku havaroval český autobus, dvě cestující zemřely

Novinky, ivi
Bratislava
Aktualizováno

Na sjezdu z dálnice D1 na východě Slovenska v sobotu brzy ráno havaroval autobus jedoucí z Prahy do ukrajinského Užhorodu. Na místě zemřeli dva Češi a jedna Ukrajinka, sdělilo slovenské ministerstvo vnitra. Číslo potvrdil i resort zdravotnictví, odpoledne ale jeho šéf Viliam Čislák řekl, že oběti jsou dvě. Čtyři lidé jsou těžce zraněni.

Foto: TV Markíza

Zničený linkový autobus

Článek

Nehoda se stala u dálničního sjezdu u obce Spišský Štvrtok v okrese Levoča, dálnice v tom místě končí. Podle dosavadních informací autobus sjel ze silnice a narazil do betonového podstavce mýtné brány.

Někteří cestující skončili podle serveru tvnoviny.sk po nehodě mimo autobus, jiní byli ve voze zaklíněni a museli je vyprostit hasiči. Podle televize Joj na místě zemřely dvě ženy - Češka a Ukrajinka. Údajně seděly vepředu v horní části patrového autobusu. Zraněné převezli do okolních nemocnic. Tam podle některých informací zemřel jeden ze dvou řidičů autobusu. Tuto informaci ale Čislák vyvrátil.

Řidiči autobusu byli otec se synem.

"Záchranáři převezli do nemocnic tři zraněné v kritickém stavu, čtyři se středně těžkými zraněními a 18 lehce zraněných,” citoval cas.sk Andreje Hirjaka z operačního střediska záchranné služby.

Foto: TV Markíza

Autobus narazil do betonového sloupu od mýtné brány.

Husté sněžení

Autobus německé značky Setra patří české společnosti Nobless Line.

Podle slovenských médií v době nehody hustě sněžilo a na sjezdu z dálnice byla vrstva sněhu. Slovensko se v pátek potýkalo se sněhovou kalamitou především na západě země. [celá zpráva]

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

V noci na sobotu začalo hustě sněžit i na východě. Majitel dopravní společnosti Nobless Line Petr Čáp nehodu jednoznačně spojuje s počasím. Podle jeho slov pro Českou televizi byla v místě bílá tma, silnice nebyly vůbec protažené. Řidič je prý zkušený a na trase jezdí několik let. Společnost na místo vypravila náhradní autobus, který odveze nezraněné cestující, kteří zůstali na místě.

Smrtelné nehody českých autobusů v zahraničí za posledních deset let
31. ledna 2015 - Dva Češi, muž a žena, a jedna Ukrajinka zahynuli na východním Slovensku při nehodě českého autobusu. Jednou z obětí nehody je i řidič autobusu, který sjel z vozovky a narazil do sloupu.
19. srpna 2012 - Na východě Belgie havaroval český autobus se šesti desítkami mladých německých turistů. Jeden člověk zemřel.
23. června 2012 - Osm mrtvých a přes čtyři desítky zraněných si vyžádala nehoda českého autobusu na dálnici ve středním Chorvatsku (nejhorší havárie autobusu od neštěstí u českých Nažidel, při němž v březnu 2003 zemřelo dvacet lidí).
14. září 2011 - Při havárii autobusu v severním Řecku zemřeli tři čeští turisté. Jejich minibus se po kolizi s jiným vozidlem převrátil.
28. července 2011 - V Bělehradu zahynul slovenský cestující českého autobusu. Vyhoupl se do střešního okna právě v okamžiku, kdy autobus vjel do podjezdu. Autobus vezl fotbalové fanoušky.
27. července 2011 - Při nehodě českého autobusu na bavorské dálnici zemřel jeden člověk. Autobus mířil z fotbalového turnaje v Mnichově.
20. června 2011 - Dva lidé zahynuli při srážce českého autobusu a slovenského kamiónu na maďarské dálnici M15 u města Hegyeshalom nedaleko rakouských hranic. Oběťmi byli řidiči obou vozidel.
3. října 2008 - Čtyři občané Slovenska zemřeli při nehodě autobusu společnosti Student Agency u obce Kostolná v okrese Trenčín. Autobus na lince Bardejov-Praha sjel ze silnice a převrátil se.
25. září 2008 - Při havárii autobusu společnosti Student Agency na severu Itálie zahynula stevardka. Autobusu mířícímu z Prahy do Neapole vjel u města Padova do cesty kamión.
7. června 2008 - Jedenáctiletý chlapec zahynul při nehodě českého autobusu na jihu Rakouska. V autobusu cestovaly děti ze školy v Železném Brodě na ozdravný pobyt do Chorvatska.
4. září 2007 - Slovák přišel o život při nehodě českého autobusu nedaleko Ružomberoku. Řidič dostal smyk na mokré silnici nedaleko obce Lubochňa, autobus narazil do svahu a převrátil se.
16. července 2007 - Smrt řidiče a zranění 19 cestujících si v Srbsku vyžádala nehoda českého autobusu, který narazil zezadu do nákladního auta na silnici mezi městem Niš a Bělehradem.
17. září 2006 - Nehoda českého autobusu nedaleko dolnorakouského Schremsu v okrese Gmünd si vyžádala čtyři oběti, dalších 45 lidí bylo zraněno. Autobus vezl cestující z pobytu v Chorvatsku.
1. července 2006 - Jedna Češka zahynula a 18 lidí bylo zraněno při nehodě českého autobusu mezi východoslovenskými obcemi Chminianská Nová Ves a Svinia nedaleko Prešova.
28. června 2006 - Český chlapec zemřel při nehodě českého autobusu u slovenských Malacek. V autobuse se do Prahy vracelo 45 lidí, většinou dětí, ze školy v přírodě v Černé Hoře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám